USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland i utfrågningen om om Trump och riksrättsutredningen. Foto: Andrew Harnik

Ambassadören vittnade om Trumps krav mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Dagens vittnesmål från USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland i riksrättsutredningen riktad mot Donald Trump innehöll nya avslöjanden. Han bekräftade att presidenten krävt tjänster för gentjänster av Ukrainas president, men berättade även att Vita huset har hindrat Sondland att svara utförligt på utredningens frågor.

Riksrättsutredningen påbörjades efter att Trump anklagats för att ha hållit på militärt bistånd till Ukraina för att tvinga landets president att starta en utredning av Joe Bidens son, som gjort affärer i Ukraina. Joe Biden är en av favoriterna till att bli Demokraternas kandidat i nästa presidentval, alltså en potentiell motståndare till Donald Trump i valet.

I dag vittnade EU-ambassadören Gordon Sondland. I sitt öppningsanförande redogjorde Sondland för turerna kring de händelser som Trump riskerar riksrätt för.

Tjänster och gentjänster

Han beskriver hur det funnits tydliga krav på att Ukrainas nya president, Volodymyr Zelensky, skulle låta genomföra de utredningar som önskades av Donald Trump mot att Zelensky skulle få en inbjudan till Vita huset. En sådan inbjudan var viktig för Zelensky och för hans nya presidentskap. Där emot så säger Sondland att han inte själv hört Trump säga att det militära biståndet skulle användas som påtryckningsmedel.

Sondland säger att det är Trumps personliga advokat Rudy Giuliani som drivit frågan i Ukraina åt Trump och att han däremot genom Giulianis handlande har förstått det som att biståndet kan ha varit en bricka i spelet.

Sondland säger också att planen att kräva utredningar har varit känt av flera andra personer på på höga poster i Trumps regering.

Motarbetad av Vita huset

Han säger också att Vita huset har hindrat honom från att samla ihop det material han behövt för att svara på utredarnas frågor på ett fullständigt och korrekt sätt.

Sondland har tidigare lämnat ett vittnesmål, men har senare kritiserats för att inte ha givit alla nödvändiga detaljer.

Sondland vittnar även om att Trump ska ha uttryckt att han inte bryr sig om Ukraina, men att han bryr sig om de utredningar han krävt, något som lyfts tidigare i utredningen.

Ville inte jobba med Giuliani

Gordon Sondland säger att han och de andra diplomater som han jobbade med i sina kontakter med Ukraina, inte ville jobba med Rudy Giuliani. Men att han följde presidentens order och bistod Giuliani i hans arbete.

Under utredningen har vittnen sagt att det funnits en officiell och en inofficiell kommunikationskanal mellan USA och Ukrainas regering. Sondland har anklagats för att vara en del av den inofficiella kanalen, något som han förnekar. Sondland hänvisar istället till kommunikation med myndigheter i USA om det arbete de utförde.

Utredningarna Trump ville ha

I telefonsamtalet den 25 juli där Trump ska ha bett Zelensky att inleda två utredningar, som enligt Trumps kritiker, skulle gynna Trump politiskt.

Den ena skulle handla om hans politiska motståndare Joe Biden och hans son. Den andra skulle utreda en konspirationsteori som formulerats av Trump-anhängare om att det var Ukraina, inte Ryssland, blandade sig i det amerikanska valet 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.