USA:s president Donald Trump gick till attack under pågående förhör med förre Ukraina-ambassadören Marie Yovanovitch. Foto: Evan Vucci, Jacquelyn Martin, AP, TT /

Trump i utfall på Twitter mot vittne i utredning om riksrätt

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under pågående förhör i utredningen om USA:s president Donald Trump ska ställas inför riksrätt attackerade han ett nyckelvittne via Twitter. Det var USA:s förra Ukrainaambassadör Marie Yovanovitch som vittnade om att hon ska ha manövrerats ut från sin post av bland andra president Donald Trumps advokat.

Trump avsatte Marie Yovanovitch som ambassadör i maj. I oktober vittnade hon bakom stängda dörrar och ska då ha sagt att hennes avsked kom efter ”ogrundade och falska påståenden från personer som helt klart hade tvivelaktiga motiv”.

Det uppges ska ha skett sedan Trumps advokat Rudy Giuliani motarbetat henne. Han var i Ukraina för Trumps räkning för att få Kiev att utreda den demokratiske presidentaspiranten Joe Bidens son, enligt tidigare uppgifter.

På fredagen vittnade Yovanovitch i tv-sända förhör i det amerikanska representanthusets utredning om Donald Trump ska ställas inför riksrätt.

Men medan hon vittnade tweetade Trump. Han skriver att var Yovanovitch än tjänstgjort i världen så har det gått dåligt.

”Överallt där Marie Yovanovitch var gick det illa. Hon började i Somalia, hur gick det? Sedan snabbt vidare till Ukraina, där den nya ukrainska presidenten talade ogynnsamt om henne i mitt andra telefonsamtal med honom. Det är den amerikanska presidentens absoluta rätt att utse ambassadörer”, tweetade Donald Trump på fredagen.

Efter förhöret höll Trump en presskonferens där han nekade till att han ska ha försökt skrämma den före detta Ukrainaambassadören.

– Inte alls, sa han enligt Reuters.

Korruption

Det demokratledda representanthusets utredning kom till sedan en visselblåsare larmat om ett samtal  som uppges ha skett i juli.

USA:s president påstås ha bett Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om en tjänst. Före samtalet uppges Vita huset ha fryst ett militärt hjälppaket till Ukraina.

Representanthuset undersöker nu om det utgör skäl för att ställa presidenten inför riksrätt.

Yovanovitch berättade på fredagen, andra dagen av de tv-sända förhören, att inte alla välkomnade USA:s arbete mot korruption i Ukraina.

– Kanske var det därför inte förvånande att när vårt antikorruptionsarbete kom i vägen för maktbegär eller viljan att profitera så försökte de ukrainare som föredrog att följa det äldre korrupta regelverket få bort mig, sade Yovanovitch enligt nyhetsbyrån TT.

– Vad som förvånar mig fortfarande är att det fanns amerikaner som var villiga att slå sig ihop med dem och att samarbeta. De lyckades uppenbarligen med att orkestrera förflyttningen av en amerikansk ambassadör, rapporterar TT.

Reaktioner

Demokraten Adam Schiff, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, reagerade starkt på Trumps Twitterinlägg.

– Ambassadör, jag vill att du ska veta att några av oss ser väldigt, väldigt allvarligt på att vittnen skräms, sade han till Yovanovitch, enligt TT.

Under första dagen med tv-sända utfrågningar, i onsdags, beräknas 13,8 miljoner amerikaner ha följt överläggningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.