Donald Trump hotas av riksrätt. Demokraterna, anser att presidenten utövat påtryckningar mot Ukraina för att skada den demokratiska toppkandidaten Joe Biden. Arkivbild. Foto: KEVIN LAMARQUE/TT

Vita huset kommer inte att samarbeta med riksrättsutredningen

Uppdaterad
Publicerad
Under tisdagskvällen meddelade Vita huset att man inte kommer att samarbeta med riksrättsutredningen mot landets president Donald Trump. Kort efter beskedet svarade Demokraterna med att återigen kalla EU-ambassadören Gordon Sondland till att vittna i kongressen – något som han skulle gjort under tisdagen, innan han stoppades av Trump. Det skriver AP.

Det var i ett brev till Demokraternas ledning i representanthuset som en av Vita husets advokater meddelade att de inte kommer att samarbeta med riksrättsutredningen, då de anser att utredningen är illegitim och icke-konstitutionell.

”Med tanke på att er förfrågan saknar någon form av legitim konstitutionell grund, något anspråk på rättvisa eller till och med grundläggande processkydd, kan den verkställande makten inte delta”, skriver advokaten i sitt brev, enligt nyhetsbyrån AP.

Brevet i sin helhet finns att läsa hos CNN.

”Kängurudomstol”

Tidigare under tisdagen skulle den amerikanska kongressen fråga ut EU-ambassadören Gordon Sondland om Trumps kontakter med Ukraina. Sondland har av en visselblåsare pekats ut som en nyckelperson i ärendet.

Men Sondland kom aldrig till utfrågningen, då han stoppats av Trumpadministrationen.

”Jag skulle gärna skicka ambassadör Sondland, en riktigt bra man och bra amerikan, till att vittna, men tyvärr skulle han vittna mot en totalt komprometterad kängurudomstol, där republikaners rättigheter har tagits ifrån dem, och där sanna fakta till allmänheten inte tillåts”, skriver Trump på Twitter.

Kallas till kongressen igen

Enligt Gordon Sondlands advokat, Robert Luskin, var ambassadören tvungen att lyda Vita husets beslut.

”Han är en sittande ambassadör och statsanställd och tvungen att följa deras direktiv”, säger han i ett uttalande, enligt CNN.

Under tisdagskvällen meddelade demokraterna i representanthuset att man ännu en gång kallar Gordon Sondland till att vittna inför kongressen nästa vecka, det rapporterar Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer