Donald Trump är mitt i en invecklad politisk skandal – som började i ett samtal med Ukrainas president. Foto: Evan Vucci/AP

Detta har hänt kring Trumps Ukrainasamtal

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska gasbolag, ett presidentsamtal och en son till en före detta vicepresident. Att den pågående politiska skandalen i USA kan kännas lite rörig är förståeligt. Här är en summering om vad som hänt som lett fram till en utredning om riksrätt mot president Donald Trump.

USA utreder korruption i Ukraina

• 2014 är vicepresident Joe Biden ansvarig för att stötta den nytillträdda regeringen i Ukraina och att se till att Ukraina bekämpar korruptionen i landet.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

• Hunter Biden, son till presidentkandidaten och tidigare vicepresidenten Joe Biden, jobbar som advokat och lobbyist. Kopplingarna till Ukraina har han genom att vara styrelseledamot i det ukrainska gasbolaget Burisma. En position han hade mellan 2014 och 2019.

• Grundaren av Burisma var del av den regeringen som störtades under revolutionen i Ukraina 2014. I samband med den nya administrationen börjar man utreda korruption i Ukraina – och hos tidigare regeringsmedlemmar, enligt nyhetssajten Bloomberg.

• USA ökar trycket mot Ukraina. Landet hotar med att hålla kvar en lånegaranti på 1 miljard dollar om landet inte arbetar mer mot korruption. Bland annat med krav på att en åklagare i ärendet, Viktor Shokin, sparkas. Något som på senare tid fått Trumpadministrationen att misstänka att kravet från Obama-administrationen berodde på att åklagaren bland annat utredde gasbolaget Burisma.

Trumps samtal med Ukraina blir känt

• Den 25 juli 2019 har Donald Trump ett samtal med den nuvarande ukrainska presidenten Volodomyr Zelenskyj. Under samtalet ska den amerikanske presidenten ha bett honom om en tjänst. Tjänsten gick ut på att undersöka rykten om att Joe Biden skulle haft en roll i att stoppa ett åtal mot hans son, som tidigare alltså haft en styrelsepost i Burisma. Tre dagar efter detta samtal avgår Dan Coats som nationell underrättelsechef.

Enligt CNN slutade även Sue Gordon, som var vicechef under Dan Coats sin roll som underrättelsechef tre veckor senare. Joseph Maguire blir tillförordnad chef för amerikanska underrättelsetjänsten.

Visselblåsare kommer med uppgifter

12 augusti kommer en anmälan av en visselblåsare in till underrättelsetjänstens generalinspektör Michael Atkinson. Flera medier rapporterar om att Atkinson beskriver anmälan som oroande och att det har att göra med Ukraina.

• Efter att ha granskat rapporten och funnit visselblåsarens uppgifter trovärdiga skickar Atkinson dem vidare till tillförordnade chefen för nationella underrättelsetjänsten, Joseph Maguire. Han förbjuder Atkinson att meddela kongressen innehållet i brevet.

Trycket på Trump ökar

• Den 22 september rapporterar New York Times tillsammans med flera andra medier att Trump medger att han har diskuterat Hunter Biden med Ukrainas president i telefonsamtalet den 25 juli. Han ska inte ha kommenterat uppgifterna om att han skulle ha pressat den ukrainske presidenten.

• Den 24 september meddelar Trump att Vita huset kommer att släppa samtalet i sin helhet. Senare under dagen meddelar talmannen i kongressen, demokraten Nancy Pelosi, att man påbörjat en utredning om att ställa Donald Trump inför riksrätt.

• Vita huset släpper den 25 september en komprimerad utskrift av samtalet mellan USA:s och Ukrainas president. Vid en pressträff understryker den ukrianske presidenten att han inte blivit pressad av Donald Trump till att göra någonting.

USA:s sändebud i Ukraina avgår

• Den 26 september blir anmälan från visselblåsaren offentlig. Från rapporten framgår det att vederbörande fått flera uppgifter om att Donald Trump ska ha utövat påtryckningar att utreda demokraten Hunter Biden och att Vita huset försökt hemlighålla dokumentation av samtalet i fråga.

• Den 28 september lämnar Kurt Volker sin tjänst som USA:s särskilda sändebud för Ukraina, efter avslöjandena kring Donald Trumps samtal med Ukrainas president.

Utredning om riksrätt startar

• Det av Demokraterna kontrollerade representanthuset startar en utredning om ett eventuellt riksrättsåtal mot USA:s president Donald Trump den 29 september.

• Den 3 oktober uppmanar Donald Trump Kina att utreda familjen Biden framför rullande tv-kameror. Trump anser att Kina ska utreda om Hunter Biden har begått några oegentligheter i landet i samband med en resa som de två gjorde till landet 2013.

• Den 6 oktober vittnar ytterligare en visselblåsare om Trumps samtal med Zelenskyj. Enligt advokaten Mark Zaid, som företräder visselblåsaren, handlar det om ännu en person från USA:s underrättelsetjänst.

• Den 9 oktober meddelar Vita huset i ett brev till Demokraterna att man inte kommer att samarbeta med utredningen mot Trump. Demokraterna kallar återigen EU-ambassadören Gordon Sondland att vittna i kongressen. Han skulle ha vittnat tidigare, men ska ha stoppats av Trump.

• Den 17 oktober vittnar Gordon Sondland i kongressen. Enligt hans vittnesmål såg han inget samband mellan Trumps önskan om en utredning och USA:s militära bistånd till Ukraina. Vittnesmålet kommer senare att ändras.

• Den 23 oktober vittnar William Taylor, USA:s tillförordnade ambassadör i Ukraina, inför tre kongressutskott. Enligt Taylor använde Trump amerikanskt militärbistånd för att få Ukraina att utreda Joe Biden.

• Den 31 oktober röstade representanthuset för att fortsätta riksrättsprocessen mot Trump. 232 röstade för, medan 196 röstade emot. Tack vare beslutet kommer alla förhör framåt i processen att vara offentliga.

• Den 5 november lämnar Gordon Sondland in ett tillägg till sitt vittnesmål där han medger att det funnits en koppling mellan USA:s militära bistånd till Ukraina och Trumps förfrågan om en utredning av Joe Biden och hans son.

• Den 13 november kommer toppdiplomaten Bill Taylor med nya uppgifter under de första tv-sända förhören i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

• Den 20 november vittnar USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland i riksrättsutredningen och bekräftade att presidenten krävt tjänster för gentjänster av Ukrainas president.

• Den 4 december publicerar Demokraterna en rapport och anklagar Donald Trump för maktmissbruk.

• Den 10 december riktar Demokraterna i USA:s representanthus två formella riksrättsanklagelser mot presidenten Donald Trump för maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

• Den 17 december röstar en majoritet i det amerikanska representanthuset för att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Det innebär att Trump blir den tredje presidenten att ställas inför riksrätt i landets historia.

• Den 22 december kommer uppgifter om att USA stoppade biståndet till Ukraina mindre än två timmar efter det omtalade samtalet mellan Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet