Donald Trump nekar till anklagelserna, men Joe Biden kräver nu att Vita huset släpper en transkribering från presidentens samtal med Ukrainas ledare. Arkivbilder. Foto: TT

Trump anklagas för att ha försökt pressa fram utredning

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump anklagas för att ha försökt pressa Ukrainas ledare Volodymyr Zelenskyj till att utreda korruptionsmisstankar mot Joe Bidens son, det rapporterar nyhetsbyrån AP. Trump nekar till anklagelserna, men flera toppdemokrater kräver nu att Vita huset offentliggör telefonsamtalen mellan ledarna.

Enligt anklagelserna, som ursprungligen kommer från en anonym visselblåsare, ska Trump och hans advokat Rudy Giuliani vid flera tillfällen i somras ha försökt pressa den ukrainska ledaren till att utreda Joe Bidens son, Hunter Biden, som tidigare suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag. Detta som ett krav för fortsatt militärt stöd i Ukraina.

Donald Trump nekar till anklagelserna och säger att han inte vet vem visselblåsaren är, men att personen måste vara en demokrat som vill smutskasta honom. Dock bekräftar Trump att han suttit i telefonsamtal med Volodymyr Zelenskyj.

– Samtalen har alltid varit lämpliga på den högsta nivån, alltid lämpliga, säger Donald Trump i ett uttalande till Washington post.

”Farligt minfält”

Joe Biden, som är favorittippad till att bli Demokraternas presidentkandidat 2020, kräver nu att en transkriberingen av telefonsamtalen offentliggörs.

”Donald Trump borde omedelbart släppa transkriberingen från samtalen i fråga, så att det amerikanska folket får avgöra själva”, skriver Joe Biden i ett uttalande på Twitter. ”Det finns i sanning ingen botten för president Trumps villighet att missbruka sin makt och förnedra vårt land”, fortsätter Biden.

Demokraternas Nancy Pelosi, representanthusets talman, säger i ett uttalande att samtalen skulle kunna vara ett hot mot demokratin om anklagelserna stämmer.

”Om presidenten gjort det som påstås kliver han rakt in i ett farligt minfält som kan få allvarliga konsekvenser för hans regering och vår demokrati”, säger hon i ett uttalande som Reuters tagit del av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet