Foto: TT/AP/ AFP

Pelosi känner stöd för riksrätt mot Trump

Uppdaterad
Publicerad
Det av Demokraterna kontrollerade representanthuset har startat en utredning om ett eventuellt riksrättsåtal mot USA:s president Donald Trump. Delar av demokraterna har länge efterlyst en sådan utredning och enligt talmannen Nancy Pelosi återspeglar det också allmänhetens önskan.

Nancy Pelosi, representanthusets talman, menar att det nu finns stöd bland allmänheten för att ställa presidenten inför riksrätt. Detta efter att en visselblåsare slagit larm om ett samtal som ska ha ägt rum mellan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Trump, där den sistnämnda bett om ”en tjänst”. Tjänsten handlade om att utreda tidigare vicepresident Joe Biden och hans son Hunter Bidens förehavanden i Ukraina.

Pelosi pekar även på den så kallade Rysslandsutredningen som presenterades tidigare i år. Den slog visserligen inte fast att Trump bröt mot några lagar under presidentvalskampanjen 2016, men rentvådde honom heller inte.

– Vinden har vänt fullständigt bland allmänheten, säger Pelosi vid ett möte med journalister.

Trump svarar

Men Trump låter inte diskussionerna om en utredning passera utan vidare. Presidenten har lagt ut ett videoklipp på sitt Twitter-konto där han bemöter den eventuella utredningen emot honom. I klippet beskriver han utredningen som den största bluffen i USA:s politiska historia.

– De försöker stoppa mig för att jag kämpar för er, men det kommer jag aldrig låta hända, säger Trump.

Fakta: Riksrättsförfarandet i USA

Visa

Den amerikanska kongressen kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för ”förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser”, i enlighet med första artikeln i USA:s grundlag.

Formella riksrättsanklagelser mot presidenten läggs fram av representanthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren (som har 435 ledamöter).

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för.

Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten. I Richard Nixons fall, efter Watergateskandalen, hade representanthuset inlett riksrättsprocessen men presidenten avgick 1974, innan den hann fullbordas.

Källor: History.com, New York Times, Findlaw.com (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet