• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Ambassadör William Taylor anländer till kongressbyggnaden i Washington inför tisdagens förhör, eskorterad av polis. Foto: J. Scott Applewhite /TT-AP

Ambassadör vittnade om Ukraina-affären

Publicerad

USA:s tillförordnade ambassadör i Ukraina, William Taylor, vittnade på tisdagen inför tre kongressutskott i den process som kan leda till att president Donald Trumps ställs inför riksrätt. Enligt Taylor använde Trump amerikanskt militärbistånd som en spelbricka för att få Ukraina att utreda om den demokratiske politikern Joe Biden gjort sig skyldig till korruption i landet.

Uppgifterna går på tvärs med Trumps egen försäkran om att det inte förekom något köpslående, inget ”quid pro quo”, i kontakterna med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i somras. Taylor betraktas därför som ett nyckelvittne av Demokraterna, som initierat processen för att ställa Trump inför riksrätt.

Bakom stängda dörrar

Förhören hölls bakom stängda dörrar och pågick i närmare tio timmar, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt en utskrift som publicerats av flera medier upprepade Taylor redan kända anklagelser om att Trump krävt att Ukraina skulle utreda Bidens och sonen Hunters förehavanden i landet för att han i gengäld skulle släppa fram utlovat militärt bistånd värt 391 miljoner dollar. Ett möjligt besök i Washington användes också som lockbete, enligt Taylor.

Delade meningar om vad som sagts 

En nyckelfråga är vad som egentligen sades i kommunikatonen mellan Taylor och USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland, eftersom det var Sondland som berättade för Taylor om Trumps linje. Sondland har hävdat att Taylor missförstått saken och när han förhördes härom dagen höll han fast vid att det inte förekom något köpslående.

Taylor hävdar dock att Sondland varit väldigt tydlig med att ”alllt” som Ukraina kunnat vilja få av USA var villkorat av de utredningar Trump önskade se.

”Graverande vittnesmål”

– Ett verkligt graverande vittnesmål, sade ledamoten i representanthuset Debbie Wasserman Schultz till Reuters efteråt.

Vita husets talesperson Stephanie Grisham höll inte med.

– Det fanns ingen ”quid pro quo”. Det här var bara mer hörsägen i tredje led och utvalda läckor från Demokraternas politiskt motiverade hemliga förhör, sade hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer