USA-kännaren Andreas Utterström tror inte att Donald Trump kommer fällas om han ställs inför riksrätt. Foto: SVT

Experten om Trumps taktik: Gör politiska frågor komplicerade och geggiga

Uppdaterad
Publicerad

USA-kännaren Andreas Utterström tror inte att Donald Trump kommer att fällas om han ställs inför riksrätt.
– Han gör politiska frågor komplicerade, geggiga och oseriösa så att folk inte ska orka bry sig, säger han i Morgonstudion.

USA:s president Donald Trump riskerar att ställas inför riksrätt med anledning av det omskrivna telefonsamtalet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i slutet av juli.

– Det här med riksrätt har bara hänt några gånger tidigare i historien. Det här är exceptionellt. Det som skiljer det från Rysslandsutredningen, där man också pratade om riksrätt, är att det här är enkelt avgränsat och går att förklara för väljarna, säger USA-kännaren och journalisten Andreas Utterström i SVT:s Morgonstudion.

Högt pris att vända Trump ryggen

Men sannolikheten att Trump skulle fällas tror han är liten.

– Om Trump ska fällas i en riksrättsomröstning behöver man två tredjedelar. Det innebär att 10-15 av hans egna partikamrater ska vända honom ryggen. Gör man det betalar man ett oerhört högt pris om man kommer från en delstat där Trump är populär. Då blir man kokad i ister av sina egna väljare.

Enligt Andreas Utterström har Donald Trump överlevt många skandaler och politiska stormar som skulle ha fått de flesta att lämna sina ämbeten.

– Det som han är så duktig på är att göra politiska frågor komplicerade, geggiga och oseriösa så att folk inte ska orka bry sig. Det tror jag att han försöker göra i det här fallet också – och jag tror att han kommer att lyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet