Chefen för underrättelsetjänsten, Joseph Maguire, fick under torsdagen möjligheten att förklara varför rapporten inte skickades vidare tidigare. Foto: AP

Underrättelsechefen: ”Inte upp till mig att bedöma”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen släpptes visselblåsarens rapport som lett till att Demokraterna utreder en eventuell riksrätt mot president Donald Trump. Underrättelsetjänstens chef Joseph Maguire, som kritiseras för att inte ha tagit ärendet vidare tidigare, försvarade sig i ett förhör.

Visselblåsarens rapport offentligghordes på torsdagen, men redan den 26 augusti – för en månad sedan – hamnade den hos underrättelsetjänsten.

Chefen för underrättelsetjänsten, Joseph Maguire, fick möjligheten att förklara varför rapporten inte skickades vidare tidigare.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

”Speciellt presidentsprivilegium”

Enligt Maguire rådde ett speciellt presidentsprivilegium som han inte kunde bortse ifrån. Det faktum att presidenten inte heller kan anses tillhöra underrättelsetjänsten gjorde också att de vanliga reglerna vid visselblåseri inte gällde, och därför var han inte tvingad att skicka vidare rapporten inom sju dagar.

– När president Trump offentliggjorde utskriften från samtalet igår försvann det privilegiet och då kunde vi släppa rapporten, säger Maguire i det direktsända förhöret.

Tuffa frågor

Joseph Maguire fick många tuffa frågor under förhöret. Bland annat om han ansåg att president Trump begått allvarliga fel.

– Det är inte upp till mig att bedöma hur presidenten för utrikespolitik. Men jag hade ingen anledning att misstro den utredare som ansåg att rapporten var trovärdig och allvarlig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet