Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Foto: TT

Här är Saudiarabiens förklaringar till vad som hänt Khashoggi

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi tros ha mördats och styckats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Saudiarabien har gett en rad olika förklaringar till vad som egentligen hände – SVT Nyheter reder ut vad som sagts och inte sagts.

Den 2 oktober klockan 13.14 fångas den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på bild av en övervakningskamera när han går in på konsulatet i Istanbul. Det är sista gången han syns vid liv.

”Promenerade ut från konsulatet”

3 oktober Snabbt väcks misstankar om att Khashoggi mördats av ett saudiskt ”dödsteam” – misstankar som först dementeras av Saudiarabien. I stället hävdar Saudiarabien att Jamal Khashoggi promenerade ut från konsulatet efter bara några minuter – så fort han var färdig med sitt ärende.

Bilden som den turkiska tidningen Hurriyet tagit del av visar den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på väg in på det saudiska konsulatet. Foto: AP

”Letar efter honom”

6 oktober Saudiarabiens generalkonsul säger att Khashoggi inte är på konsulatet eller i Saudiarabien och att man letar efter honom.

”Grundlösa anklagelser”

13 oktober Anklagelser om att Saudiarabien beordrat mordet på Khashoggi avfärdas som lögner av Saudiarabiens inrikesminister Abdulaziz bin Saud Al Saud. Ministern fördömer de ”grundlösa anklagelserna” han menar framförts mot landet.

Omvärlden kräver Saudiarabien på sanningen om Khashoggi Foto: AP/TT

”Dog under ett bråk”

20 oktober Efter två veckor kommer en ny förklaring till vad som egentligen hänt Jamal Khashoggi. Det stämmer inte att journalisten lämnat konsulatet kort efter besöket. Han dog av misstag i samband med ett slagsmål inne på konsulatet, enligt den saudiske åklagaren som håller i utredningen. Några detaljer om vad som föranlett bråket, specifik dödsorsak eller vad som hänt med Khashoggis kropp framkommer inte.

En vakt står vid avspärrningarna utanför det saudiska konsulatet i Istanbul. Foto: Osman Orsal/Reuters

”Vet inte var kroppen finns”

21 oktober I en tv-intervju säger Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir att Jamal Kashoggis död var ”ett hemskt misstag” och att ansvariga ska ställas till svars. Saudiarabien säger sig, enligt utrikesministern, inte veta var den mördade journalistens kropp finns och ska nu informera sig om vad som hände när han dödades.

Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir. Arkivbild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet