Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här är inte ett nytt problem, utan ett problem som pågått i decennier, säger miljöaktivisten Sinisa Lakovic. Foto: Reuters

Här är sjön som förvandlats till flytande skräphög

Uppdaterad
Publicerad

Petflaskor, bildäck, kylskåp, till och med en likkista – det har hittats i sjön Potpecko i sydvästra Serbien. Sjön som har kallats för en ekologisk katastrof ska nu börja rensas från skräp.

Den serbiska sjön Potpecko har de senaste dagarna mest liknat en flytande skräphög. Vattnet har knappt synts under flaskor, hemelektronik och annat skräp som flutit runt. Nu hotar det dessutom det närbelägna vattenkraftverket och elproduktionen.

Anledningen ska vara ett tekniskt fel som har gjort att skräpet kunnat flyta ut i floder och till slut i sjön. Men lokala miljöaktivister säger till serbiska BBC att många små skräpanläggningar – uppemot 70 stycken och många av den inofficiella – längs med floder som leder till sjön är boven bakom avfallshögen. När vattnet växer drar det lätt med sig skräpet som ligger alldeles i närheten.

Aktivisten Sinisa Lakovic uppskattar att sophögen är 20 000 kubikmeter stor, säger han till Reuters.

– Det här är inte ett nytt problem, utan ett problem som pågått i decennier, säger han.

Plockar däck ur åkrar

Zlatan Turkovic som bor i området säger till den serbiska upplagan av BBC att han på grund av detta fått problem på sina åkrar.

– Ibland drar jag upp 50 bildäck ur åkrarna, säger han.

De lokala myndigheterna menar att man inte kommer kunna lösa problemet så länge man inte synkroniserar en aktion med myndigheterna i Montenegro och Bosnien-Hercegovina där samma floder rinner igenom.

I veckan börjades dock en rensning av skräpet i sjön som väntas vara i tre veckor. Skräpet ska transporteras bort till en deponeringsanläggning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer