Extrem torka och orkaner hör till de allvarligaste hoten mot världsekonomin enligt WEF Foto: Mark Nance, AP och Nasa / TT

Miljöriskerna hotar världsekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Miljöhoten dominerar bland de risker som världsekonomin står inför. Det visar årets rapport över de globala riskerna som World Economic Forum, WEF, publicerar. Den risk som har högst sannolikhet att inträffa enligt experterna är extrema väderförhållanden och farligast är hotet från massförstörelsevapen.

World Economic Forum är en ideell schweizisk stiftelse som är mest kända för en konferens i alpbyn Davos där världens makthavare inom politik och ekonomi träffas. Vid årets konferens, som äger rum nästa vecka, kommer miljöfrågorna vara en integrerad del i de ekonomiska resonemangen. Det visar inte minst WEF:s egen expertundersökning som kategoriserar hoten efter sannolikhet och hur farliga hoten är.

I topp hamnar extrema väderförhållanden följt av misslyckande att begränsa klimathotet och naturkatastrofer.

Längst ner på listan

WEF:s panel pekar fortfarande ut känvapenhotet som farligast, men alltså inte som alarmerande sannolikt. Den överväldigande slutsatsen är att miljöhoten dominerar när experterna får säga sitt. Bra att veta är att WEF inte definierar massmigration och vattenbrist som miljöhot i den här sammanställningen.

En klassisk ekonomifråga som tillgångsbubblor, alltså övervärderade aktier, fastigheter med mera, hamnar längst ner på listan, nedanför moderna hot som databedrägerier och cyberattacker som det alltså bedöms vara större sannolikhet för att inträffa. Tillgångsbubblor platsar inte heller som något av de tio farligaste hoten.

Världen glider isär

Rapporten ställer sig frågan om hur världen i dagsläget skulle klara en ekonomisk kris, en kris som den vi hade för tio år sedan. WEF beskriver hur världen håller på att glida isär och världen därmed lämnar globaliseringen. Det medför att ett internationellt samarbete när nästa kris kommer blir politiskt svårt att genomföra, enligt WEF. 

Experterna: Sannolikheten för att en risk inträffar

1. Extrema väderförhållanden

2. Misslyckande att begränsa klimathotet

3. Naturkatastrofer

4. Databedrägerier och stöld

5. Cyberattacker

6. Av människan skapade miljökatastrofer

7. Storskalig ofrivillig migration

8. Biologiska mångfalden förloras och ekosystem bryter samman

9. Vattenbrist

10. Tillgångsbubblor i stora ekonomier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.