World Economic Forum är en ideell schweizisk stiftelse som är mest kända för en konferens i alpbyn Davos där världens makthavare inom politik och ekonomi träffas. Vid årets konferens, som äger rum nästa vecka, kommer miljöfrågorna vara en integrerad del i de ekonomiska resonemangen. Det visar inte minst WEF:s egen expertundersökning som kategoriserar hoten efter sannolikhet och hur farliga hoten är.
I topp hamnar extrema väderförhållanden följt av misslyckande att begränsa klimathotet och naturkatastrofer.
Längst ner på listan
WEF:s panel pekar fortfarande ut känvapenhotet som farligast, men alltså inte som alarmerande sannolikt. Den överväldigande slutsatsen är att miljöhoten dominerar när experterna får säga sitt. Bra att veta är att WEF inte definierar massmigration och vattenbrist som miljöhot i den här sammanställningen.
En klassisk ekonomifråga som tillgångsbubblor, alltså övervärderade aktier, fastigheter med mera, hamnar längst ner på listan, nedanför moderna hot som databedrägerier och cyberattacker som det alltså bedöms vara större sannolikhet för att inträffa. Tillgångsbubblor platsar inte heller som något av de tio farligaste hoten.
Världen glider isär
Rapporten ställer sig frågan om hur världen i dagsläget skulle klara en ekonomisk kris, en kris som den vi hade för tio år sedan. WEF beskriver hur världen håller på att glida isär och världen därmed lämnar globaliseringen. Det medför att ett internationellt samarbete när nästa kris kommer blir politiskt svårt att genomföra, enligt WEF.
Experterna: Sannolikheten för att en risk inträffar
1. Extrema väderförhållanden
2. Misslyckande att begränsa klimathotet
3. Naturkatastrofer
4. Databedrägerier och stöld
5. Cyberattacker
6. Av människan skapade miljökatastrofer
7. Storskalig ofrivillig migration
8. Biologiska mångfalden förloras och ekosystem bryter samman
9. Vattenbrist
10. Tillgångsbubblor i stora ekonomier