En del av de nya telefonerna kommer kunna omvandla selfies till emojis. Foto: TT

Du som emoji – och andra snackisar på techmässan

Publicerad

AI, 5G men också egna emojis. På techmässan i Barcelona lanseras nyheter från mobiljättarna. SVT Nyheter listar årets snackisar.

1. AI i mobilen

Artificiell intelligens i mobilerna ska göra våra liv enklare. Inom en snar framtid kommer telefonerna bland annat att kunna känna igen motiv vi fotar och anpassa inställningarna efter det, för att ta så bra bilder som möjligt.

Dessutom kommer vi kunna översätta i realtid genom att rikta telefonen mot texten vi vill få översatt. AI ska också göra att batterierna håller längre över tid.

2. 5G

Nästa generations nät 5G kommer bli upp till 1.000 gånger snabbare än 4G, och bättre med hjälp av ny teknik, vilket ska leda till att våra mobiler och andra uppkopplade prylar fungerar bättre.

Nordamerika och nordöstra Asien ligger i framkant när det kommer till 5G, medan det i Europa går något trögare. I Sverige kan 5G bli aktuellt år 2020.

3. Du som emoji

En av de mer populära gimmickarna på techmässan är möjligheten att förvandla dig själv, och alla dina ansiktsuttryck, till emojis som kan skickas till vänner. Emojisen skapas genom att en funktion i telefonen omvandlar dina selfies till en liten tecknad figur.

4. Dubbla kameralinser

Allt fler telefoner kommer att ha dubbla kameralinser vilket gör att användare får mer varierade och bättre bilder i till exempel dålig belysning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.