Barcelonabor protesterar mot massturismen som de menar har ökat hyrorna. Foto: Manu Fernandez/TT

Här är städerna som har fått nog av överturism

Uppdaterad
Publicerad

Turism kan betyda arbetstillfällen och inkomst. Samtidigt kan överturism förstöra vardagen för människor som bor i populära städer och orter runt om i världen. Här är några städer som har fått nog av stora mängder turister.

Spanien

I Spanien, som 2016 hade över 75 miljoner turister, har landets befolkning i flera orter och på flera olika sätt protesterat mot överturismen, som anses bidra till att göra staden mer trångbodd och dyrare att bo i för den lokala befolkningen.

På Mallorca har en vänsterextrem grupp publicerat bilder på när aktivister krossar fönster på hyrbilar i huvudstaden Palma.

Även i Barcelona har attityder mot turister förhårdnat. På väggar runt om i staden har budskap som ”turist du är terrorist” och ”varför kalla det för turistsäsong om vi inte får skjuta dem?” sprejats. Stadens myndigheter har bland annat stoppat hotellbyggen och använt pengar som kommit in via turism för att förbättra livssituationen för lokalbefolkningen, istället för att öka turismen.  

Italien

Flera italienska städer har fått nog av hur turister beter sig, och därför infört regler och förbud. I huvudstaden Rom får turister inte längre sitta på populära attraktionen Spanska trappan.

I Venedig anses överturismen ha skrämt bort lokalbefolkningen och FN-organet UNESCO uppger att turisters påverkan på stadens historiska byggnader har varit väldigt oroväckande. Lokalbefolkningen har protesterat mot utsläpp mot stora fartyg och höjda levnadskostnader.

För att minska antalet turister har bland annat hotellbyggen stoppats och regler införts. Man ska bland annat inte bära badkläder utanför stränder eller sätta sig och äta mat på trappstegen till stadens arkitektoniska mästerverk.   

Hongkong

Turister påverkar vardagen negativt och stadens redan smala gator har blivit svårare att ta sig fram på. Det menar somliga Hongkongbor, som främst vill minska turismen från fastlandkineser som reser i stora grupper och proppar igen gator när de väntar på turistbussar.

Indonesien

Indonesiska myndigheter beslutade sig för att stänga ön Komodo för turister under ett år eftersom den påverkade mängden komodovaraner på ön. Tidigare har smugglare försökt sälja 41 komodovaraner på svarta marknaden för 35 000 dollar styck.

Mexiko

Ön Cozumel i Mexiko är världens näst mest populära destination för stora kryssningar. Den stora mängden båtar och snorklare har förstört korallrevet omkring ön.

Bahamas

De simmande grisarna på Big Major Cay har blivit en populär destination för världens turister. Men när grisarna började att dö i stora mängder uppdagades det att turisterna hade matat grisarna på stranden och att de därför fått i sig för mycket sand.

Somliga turister hade även mata grisarna med öl och rom och försökt rida på dem. Grisarnas ägare arbetar nu med myndigheter för att försöka se till att turister håller sig till de uppsatta reglerna.

Kuba

Enligt New York Times har de rekordmånga 3,5 miljoner turister som besökte Kuba under förra året påverkat priset och tillgången på matvaror för lokalbefolkningen så mycket att staten behövt införa pristak.

Här kan du se hela programmet ”Turisterna invaderar”  på SVT Play

Här kan du se hela programmet ”Den gränslöse turisten” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.