Här är tre falska ryska påståenden – som återkommer gång på gång

Uppdaterad
Publicerad

Efter invasionen av Ukraina ströps konton kopplade till ryska RT och Sputnik på en rad plattformar. Anledningen var att de kontrolleras av den ryska staten, och ses som propagandakanaler för Kreml. Men en månad senare lever och frodas fortfarande en stor mängd ryska ambassader och myndighetskonton på sociala medier och fortsätter att pumpa ut Kremls budskap.

– Man försöker övertyga iallafall en liten del av befolkningen som finns utanför Ryssland att det här är ett krig som Ryssland för för att försvara sig mot ett aggressivt Ukraina. Det har ingenting med verkligheten att göra, säger SVT:s Moskvakorrespondent Bert Sundström om de ryska kontona på sociala medier.

Många konton har mycket hög publiceringstakt, och ett antal påståenden återkommer och återupprepas, gång på gång på gång.

Kriget i Ukraina

I videon ovan går vi igenom tre av de absolut vanligaste ryska påståenden – och så förklarar Bert Sundström hur det egentligen ligger till.

Ukrainakriget: Falska bilder i flödet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet