Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AR-15 har hamnat i centrum av den politiska debatten sedan massakern i Uvalde. Hör politikernas argument för och mot ett förbud i klippet. Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Här är vapnet som knyter samman masskjutningarna

Publicerad

Den senaste tidens masskjutningar i amerikanska Uvalde och Buffalo har en sak gemensamt: AR-15. Vapentypen har kommit att bli tätt förknippad med de attentat som återkommande skakar USA, och representanthuset tar nu steg för att begränsa lagstiftningen.

Den vanligaste vapentypen i amerikanska masskjutningar är handeldvapen, visar statistik från National Institute of Justice. Sett till de skjutningar som väckt störst uppmärksamhet, ofta på grund av ett högt antal dödsoffer, sticker dock halvautomatiska karbiner ut.

Mer specifikt handlar det om vapen av typen AR-15, som bland annat använts vid skolskjutningarna i Uvalde och Sandy Hook. Termen kommer ursprungligen från den specifika modellen Colt AR-15 men används i dag brett om vapen i liknande utförande.

Jämfört med ett handeldvapen utgör AR-15 en annan nivå av eldkraft. Studier som gjorts vid amerikanska Wayne State University visar på stora skillnader mellan skadorna från handeldvapen respektive AR-15.

– Skott från en AR-15 orsakar i princip en explosion inne i kroppen, säger professor Cynthia Bir till CNN.

Representanthuset vill höja gränsen

I kölvattnet av masskjutningarna röstade det amerikanska representanthuset i veckan igenom ett lagpaket innehållande en höjning av åldersgränsen för halvautomatiska vapen, däribland AR-15.

Representanthuset vill höja gränsen från 18 till 21 år, men för att det ska bli verklighet krävs att även senaten godkänner lagen. Sannolikheten för det bedöms vara låg, eftersom det skulle kräva att flera republikanska senatorer går emot partilinjen.

Förbjöds i tio år

Förespråkare för striktare vapenlagar ifrågasätter ofta vilket behov laglydiga vapenägare egentligen har av så kraftfulla vapen. Från den andra sidan hörs att vapnet kan användas såväl i självförsvar som i jakt eller sportskytte.

Den politiska debatten om AR-15 är samtidigt inte ny. Vapentypen fick utstå hård kritik redan under och 90-talet, vilket ledde till ett nationellt förbud signerat av dåvarande presidenten Bill Clinton 1994. Förbudet gällde sedan i tio år innan lagen löpte ut. Sedan dess har debattörer tvistat om dess effektivitet när det kommer till att motverka våldsdåd.

I Sverige tycks användningen av vapnet vara relativt begränsad när det kommer till våldsbrott. Enligt polisen har endast två uppklarade skjutningar kunnat kopplas till vapentypen sedan 1985.

Uppmärksammade skjutningar där AR-15 användes

24 maj 2022: Robb Elementary School i Uvalde, Texas. 19 barn dödades.

14 maj 2022: Skjutningen utanför en matbutik i Buffalo, New York. 10 personer dödades.

14 februari 2018: Stoneman Douglas High School, Florida. 17 personer dödades.

1 oktober 2017: Skjutningen mot en musikfestival i Las Vegas, Nevada. 58 personer dödades.

12 juni 2016: Skjutningen på nattklubben Pulse i Orlando, Florida. 49 personer dödades.

2 december 2015: San Bernardino, Kalifornien, 14 personer dödades.

15 december 2012: Sandy Hook Elementary School, Connecticut. 27 personer dödades, varav 20 barn.

Källa: NPR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.