Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här är vapnet som pekas ut att ha dödat al-Qaida-ledaren

Uppdaterad
Publicerad

USA har ofta mött kritik för att ha dödat oskyldiga civila i drönar- och flygattacker som var tänkta att slå ut terrorister. Förra året erkände man sig skyldiga till att ha dödat tio oskyldiga civila i Kabul. Hur var det då vara möjligt att slå ut Al-Qaida ledaren, Ayman al-Zawahiri, utan att skada hans familj?

– Detta var en ovanligt lyckad drönarattack, säger Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.

Al-Qaida-ledaren, Ayman al-Zawahiri dödades på balkongen i sitt hem, men hans familj som också befann sig i huset klarade sig oskadd. Hur var det möjligt att slå ut al-Zawahiri med sådan precision och utan att skada civila, frågar sig nu många experter?

Svaret kan ligga i vilken robot som användes, skriver BBC.

Det handlar om att man kan ha använt drönarroboten Hellfire av typen R9X, menar den brittiska mediejätten och hänvisar till, hittills obekräftade, uppgifter från amerikanska tjänstemän.

Högre precision

Även om USA inte offentligt har bekräftat vilket vapen som användes, säger experter att ett troligt alternativ kan vara roboten Hellfire R9X – även känd som ”knivbomben” eller den ”flygande Ginsu”, skriver AP.

– Det som gör Hellfire R9X så användbar i sådana operationer är att den inte exploderar. I stället har den har sex blad och är som en flygande kniv som träffar måltavlan med laserprecision, säger Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap på försvarshögskolan.

USA spårade Zawahiris ”balkongvana”

Enligt uppgifterna ska USA:s underrättelsetjänst ha samlat information på al-Zawahiri livsvanor i flera veckor – bland annat hans balkongvana. Den egyptiske jihadisten ska ha haft som vana att ställa sig på balkongen ett tag efter bönen.

Tack vare underrättelsearbetet har man kunnat träffa med precision i precis rätt stund, menar BBC.

Inte utan risker

Orsaken till att Hellfire-robotar ofta används är bland annat dess precision, men det betyder inte att de inte har träffat civila tidigare, säger Arash Pashakhanlou.

– Detta var en ovanligt lyckad drönarattack. Många gånger har sådana attacker lett till sidoskador och civila offer. Det kan dels bero på vapnet, men även att underrättelseinformationen har varit bristfällig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.