Visa alla (2)
Visa alla (2)

Analys: Här är viktigaste frågorna i riksrättsprocessen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Under tisdagen börjar riksrättsprocessen mot Donald Trump. Varför drar den igång först nu och vilka är de största frågetecknen? SVT:s Stefan Åsberg svarar på de viktigaste frågorna inför den historiska dagen

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Varför gör demokraterna det här nu?

Det demokratiska partiet hävdar att det är deras väljare som vill att rättvisa skipas och att partiet inte har något annat val, eftersom deras uppfattning är att president Trump verkligen brutit mot lagen. Men det var inte ett enkelt beslut för demokraterna att driva riksrättsprocessen vidare.

Vi är inne i ett dramatiskt valår och om inte demokraternas bevis mot presidenten är tydliga riskerar väljarna att vända sig emot partiet om riksrättsåtalet upplevs som drivet av politiska skäl. Riksrätten direktsänds ju i amerikansk TV.

Vilka är det viktigaste vittnena?

Om Senaten beslutar att vittnen ska kallas blir Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare, John Bolton, det solklart viktigaste vittnet. Bolton har själv sagt att han kommer att vittna om han kallas till Senaten och det är en person som bör ha haft full insyn i vad som skedde kring kontakterna med Ukraina.

Vilka andra nyckelpersoner finns det?

På försvarssidan finns åklagaren Ken Starr med för att skydda Presidenten. Starr var den som ledde det senaste riksrättsåtalet mot President Clinton. Några ofrivilliga huvudpersoner blir den förre vicepresidenten Joe Biden och hans son Hunter. Där finns kärnan av anklagelserna mot president Trump, att han ska ha krävt en utredning av den politiske utmanarens son, som arbetat för ett ukrainskt oljebolag. Republikanerna kommer att göra allt för att misstänkliggöra och svartmåla familjen Biden. Joe Biden är ju en av demokraternas presidentkandidater.

Hur påverkar det valet, många senatorer vill ju bli nästa president?

Det ställer till stora praktiska problem för de fyra demokratiska presidentkandidaterna som just nu borde bedriva kampanjarbete i Iowa och andra aktuella delstater. Riksrättsåtalet kan påverka demokraternas nomineringsval, åtminstone inledningsvis, då de första valen avgörs i små delstater där väljarkontakt och personliga besök är väsentliga. Dessutom läggs grunden för en framgångsrik kampanj i de delstater som är först ut i primärvalen.

Kan Trump fällas? 

Teoretiskt ja, men i praktiken är det nästan omöjligt. Det skulle krävas att 20 republikanska senatorer skulle svika sitt eget parti och sin president och rösta med det demokratiska partiet. I senaten krävs två tredjedelar av rösterna för att avsätta en president under riksrättsåtalet.

Hur länge håller det på?

Det beror lite grand på. Om vittnen kallas kan riksrättsåtalet dra ut flera veckor på tiden. Utredningen av President Clinton tog över 30 dagar, men den här gången är båda partierna intresserade av en kort och snabb riksrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.