• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Amerikanska flaggor blåser i vinden runt Kapitolium i Washington, sätet för USA:s kongress. Foto: Jon Elswick/AP/TT

Expert: Det här innebär riksrätt

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleds riksrättsförfarandet mot USA:s president Donald Trump. Processen i senaten liknar en klassisk rättegång, men det finns betydande skillnader från en juridisk sådan, enligt Dag Blanck, professor i nordamerikastudier. 

En kombination av juridik och politik. Men mest politik. Det är vad det amerikanska riksrättsförfarandet egentligen är, menar Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.    

– Den har rättegångsliknande former men är ingen rättegång i den mening som vi är vana vid. Det görs inte en juridisk bedömning där lagboken i första hand är underlag. Istället blir det mer en bedömning om anklagelserna är ett brott mot konstitutionen, säger han.

Senatorerna jury

I processen i senaten agerar Högsta domstolens ordförande domare, en grupp kongressledamöter åklagare och senatens medlemmar jury. Åtalspunkterna, som ledamöter i representanthuset lagt fram, går i det här fallet ut på att president Trump bland annat ska ha missbrukat sin makt.

De brott som tas upp i konstitutionen och ligger till grund för riksrätt är förräderi, mutor eller andra allvarliga brott och förseelser. Det är främst den sista som ligger till grund för riksrätt mot presidenten: Var Trumps agerande ett brott eller inte?  

”Blir en bedömningsfråga”

– Senatorerna som ska avgöra Trumps öde har svurit en ed att vara helt opartiska. Men senatorerna går på sina åsikter snarare än det specifika lagbrottet. Det blir i slutet en bedömningsfråga, säger Dag Blanck.  

Enligt honom är den stora frågan huruvida senatorerna anser att presidentens agerande är ett tillräckligt allvarligt brott för att han ska avsättas.

Fakta: Riksrätt i USA

Den amerikanska kongressen kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för ”förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser”, i enlighet med första artikeln i USA:s grundlag. 

Formella riksrättsanklagelser mot presidenten läggs fram av representanthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren (som har 435 ledamöter). 

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för. 

Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten. I Richard Nixons fall, efter Watergateskandalen, hade representanthuset inlett riksrättsprocessen men presidenten avgick 1974, innan den hann fullbordas. 

Källor: History.com, New York Times, Findlaw.com (TT) 

Fakta: Riksrätt i Sverige

Riksrätten i Sverige nämns i 1772 och 1809 års regeringsform men avskaffades genom 1974 års regeringsform. Begreppet används emellertid fortfarande för andra länders, till exempel USA:s, motsvarande domstolar och processer vilka har till syfte att åtala högt uppsatta politiker eller andra tjänstemän. 

De nuvarande svenska reglerna säger att Högsta domstolen ensam är behörig att ta upp mål om ansvar på grund av brott som har begåtts av bland annat statsråd och justitieråd. Förutsättning för att den tilltalade ska dömas för brott är att han eller hon grovt åsidosatt sin tjänsteplikt genom att exempelvis göra sig skyldig till uppror, högförräderi eller krigsanstiftan. 

Åtal i dessa fall beslutas av konstitutionsutskottet och förundersökningen leds av justitieombudsmannen. Några särskilda påföljdsbestämmelser vid fällande dom finns inte. Bestämmelserna om detta slags åtal har i Sverige aldrig använts sedan införandet 1975. 

Källa: NE 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.