USA:s president Donald Trump vid fjolårets State of the Union-tal. Bakom honom syns vicepresident Mike Pence och representanthusets talman Nancy Pelosi. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Trump har friats i den historiska riksrättsprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Senaten har friat USA:s president Donald Trump från båda åtalspunkterna i den historiska riksrättsprocessen. Utfallet var väntat.

I kväll friade senaten USA:s president Donald J. Trump från de två åtalspunkter han stått anklagad för – maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete. Senaten röstade om att fälla eller fria för en åtalspunkt i taget.

Anklagelserna mot Trump väcktes efter att det framkommit att han pressat Ukrainas president Volodymyr Zelensky att starta en utredning mot en av Trumps politiska motståndare.

Merrick Tabor, amerikan och statsvetare på Stockholms universitet, har följt processen. Han sa innan omröstningen påbörjades att utfallet var enkelt att gissa.

– Åtalspunkterna röstas ner. Vilket är helt väntat, men det var också utgångspunkten från början, säger han.

Vad har det här spelat för roll om man ändå kunde gissa utfallet?

– Man kan se det på olika sätt. Demokraterna har upplevt att det här är deras skyldighet. Att det är berättigat enligt grundlagen. Men sen finns det förstås alltid partipolitiska motiv, säger han.

Kräver två-tredjedelars-majoritet

För att fälla Trump hade det krävts en majoritet om två tredjedelar. Då senaten styrs av republikanerna – de kontrollerar 53 av de 100 stolarna i kammaren – hade ett annat utfall varit sensationellt.

Men alla republikaner röstade för ett frikännande, förutom Mitt Romney. Så sent som i dag meddelade den republikanske senatorn att han skulle rösta för att fälla presidenten för maktmissbruk, men frikänna honom från förhindrande av kongressens arbete.

– Min röst kommer sannolikt att vara i minoriteten i senaten. Men oavsett detta så kommer jag med min röst att berätta för mina barn och deras barn att jag gjorde min plikt efter bästa förmåga, säger Romney enligt CNN.

Trump – tredje presidenten i historien inför riksrätt

Bara fyra gånger i historien har det påbörjats riksrättsutredningar mot amerikanska presidenter. Och bara tre presidenter har ställts inför riksrätt. Andrew Johnson, Bill Clinton och Donald Trump.

Efter att det stod klart att Trump friats skrev han på Twitter att han skulle göra ett uttalande under morgondagen klockan 12, lokal tid, för att ”prata om vårt lands SEGER mot riksrättsbluffen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.