• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se arbetet med återställningen av broar och infrastruktur i Ukraina Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Här återställs de förstörda broarna efter Rysslands reträtt

Publicerad

Under reträtten sprängde de ryska trupperna alla viktiga broar och minerade vägarna. Nu pågår återställningsarbete av vägar och tågförbindelser. SVT:s team besökte ett vägarbete utanför staden Charkiv.

När vägarbetaren Igor och hans kollegor röjer bland de förvridna armeringsjärn är det ett arbete förenat med stora risker.

– Vi arbetar med två förstörda broar efter ockupationen. En bro flygbombades, den andra sprängdes, säger Igor till SVT.

Området utanför staden Izium var nyligen ockuperat av Ryssland. Under reträtten sprängde de ryska trupperna alla viktiga broar och minerade vägarna.

– Det är minerat överallt här. Igår sprängdes två vägarbetare till döds när de körde på en mina, men vi följer alla föreskrifter och under en hel vecka gick minröjare här, i två omgångar. Vi går inte utanför området av säkerhetsskäl, säger Igor.

Attacker mot infrastruktur en medveten strategi

Ryssland har haft som strategi att bomba värmeverk, kraftledningar och järnvägsnät och attackerna mot infrastruktur fortsätter.

– Ingen frågar om lönen. Alla frågar bara om det kommer att finnas bensin för att kunna åka ut och arbeta. Volontärer och ambulansförare som kör sårade från området kan ringa och säga: ”Bygg en väg” – då gör vi det, Andrij Aleksejev, chef för Vägkontoret i Charkiv.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.