Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stämmer termen ”energiterrorism”? Begår Ryssland krigsbrott? – Hör f.d. överstelöjtnant Jörgen Elfving svarar på frågor om attackerna mot Ukrainas infrastruktur.

Överstelöjtnanten om ryska attackerna: Infrastrukturterrorism

Uppdaterad
Publicerad

De två stora attackerna mot Ukrainas infrastruktur som Ryssland genomfört är ett trendbrott, menar tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving. Nu attackeras sådana mål systematiskt för att drabba landets befolkning.

– Utan att vara en juridisk expert så skulle jag vilja beteckna det här som krigsbrott, säger han.

Under oktober månad har en stor andel av Ukrainas el- och vattenförsörjning slagits ut genom två samlade ryska robotangrepp. Enligt ukrainska myndigheter lyckades landets luftvärn skjuta ner en stor del av kryssningsrobotarna som avfyrades under måndagsmorgonen. Men Elfving litar inte helt på de uppgifterna.

– Det tar ett tag innan utlovade utländska luftvärnssystem är på plats. Ukrainas luftförsvar jobbar i underläge just nu.

Kriget i Ukraina

Fråga om infrastrukturterrorism

Ukraina kallar de ryska attackerna för energiterrorism. Jörgen Elfving tycker att den beskrivningen är ”delvis korrekt”

– Men jag vill vidga begreppet och säga att det är fråga om infrastrukturterrorism i och med att, förutom att det påverkar elförsörjningen, också påverkar vattenförsörjningen och VA-systemen.

Enligt Jörgen Elfving har Ukraina på sistone haft ett övertag i kraft av de motoffensiver som genomförts i regionerna kring Cherson och Charkiv.

– Men jag skulle nog säga att det väger relativt jämnt nu, sen återstår det att se vad som blir fallet när de nymobiliserade förbanden kommer till stridsområdena.

Militärexperten ser tre skäl bakom de ryska attackerna mot infrastrukturen. Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet