Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många sökte sig ner i skyddsrum efter morgonens flyglarm – hör SVT:s reporter i Kiev. Foto: TT/Pablo Torres/SVT

Ukraina: Invånare utan el och vatten – ny stor rysk attack mot infrastruktur

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen slogs elförsörjningen ut på flera platser runt om i Ukraina. Bara några veckor efter förra attacken mot ukrainsk infrastruktur har i dag ett antal ryska kryssningsrobotar skadat el- och vattenanläggningar i flera regionen.

– 80 procent av huvudstadens invånare är utan vatten, skriver Kievs borgmästare Vitalij Klytjko på Telegram.

Vid sjutiden ljöd flyglarm i flera ukrainska regioner, och strax därefter rapporterades explosioner i ett flertal städer. Enligt ukrainska myndigheter ska merparten av de robotar som avfyrades mot landet ha skjutits ner av luftvärn.

Lokala myndigheter runt om i landet rapporterar om explosioner och skadade elnät. Kievs borgmästare Vitalij Klytjko säger att stora delar av staden står utan el och vatten, samt att en byggnad som förser 350 000 lägenheter med el har skadats, rapporterar Reuters.

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här stiger röken över Kiev efter måndagmorgonens ryska attacker. Foto: Reuters

SVT på plats i Kiev

Utrikesreporter Bengt Norborg vaknade av flyglarmet och begav sig ner i ett skyddsrum tillsammans med SVT:s fotograf Pablo Torres och andra journalister som bevakar kriget.

– Personalen var borta. Skyddsrummet i källaren var proppfullt med reportrar och fotografer som pratade och skickade rapporter.

Vid niotiden på måndagen hade flyglarmet tystnat och teamet kunde lämna källaren.

Zelenskyj: ”Bär reflex”

I sitt inspelade tal på söndagskvällen uppmanade president Volodymyr Zelenskyj ukrainarna att bära reflex och vara försiktiga när de rör sig ute om natten, till följd av att många städer står i mörker efter ryska attacker.

Och under måndagen kan alltså situationen ha förvärrats. Ukrainas energiminister Herman Halusjtjhenko skriver på Facebook att strömavbrott är att vänta i regionerna Kiev, Tjerkasy, Zaporizjzja, Kirovohrad, Charkiv och Poltava, skriver The Guardian.

Andra attacken

Det är mindre än en månad sedan Ryssland senast utförde en attack mot Ukrainas elförsörjning på bred front. Då strax efter att Krimbron, som förbinder den ryskockuperade ukrainska halvön Krim med ryska fastlandet, förstörts i en explosion som Ryssland skyllde på Ukraina.

Dagens attacker sker två dagar efter att Ryssland beskyllt Ukraina för en annan attack, den här gången på Rysslands Svarta havs-flotta utanför Krim-halvön. Något Ukraina nekat till och sagt att det i stället var Ryssland som själva orsakade en olycka genom dålig vapenhantering, rapporterar Reuters.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba avfärdar att de ryska attackerna skulle röra sig om någon form av ”svar” på en ukrainsk attack.

– Istället för att slåss på slagfältet ger sig Ryssland på civila.

Under måndagsmorgonen hade Ryssland inte uttalat sig om attackerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet