Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT Nyheter

Ukrainsk drönarattack mot Rysslands Svartahavsflotta

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina ska under lördagsmorgonen ha utfört drönarattacker mot Sevastopol, hamnen där Rysslands Svartahavsflotta är placerad. Rysslands försvarsdepartement medger att två ryska krigsfartyg har träffats i attacken, rapporterar statskontrollerade Ria Novosti.

Den rysktillsatte guvernören Michail Razvozjajev beskriver attacken som ”den mest omfattande attacken” mot Sevastopols hamn sedan det stora krigsutbrottet, rapporterar TT med hänvisning till AFP.

Razvozjajev meddelade även Krimhalvöns invånare att det inte får spridas bilder av det som skett i hamnen, eftersom det riskerar att avslöja försvarshemligheter.

Enligt nyhetsbyrån användes 16 drönare i attacken. Ryska myndigheter påstår att den ukrainska enhet som ligger bakom attacken har tränats av brittisk militär.

Hamninlopp blockerat

Ryska flottan har blockerat hamninloppet till Sevastopol efter attackerna och hamnen ska vara stängd för båttrafik.

Anton Gerasjtjenko, rådgivare vid Ukrainas inrikesdepartement, ger en helt annan bild av det som skett, rapporterar AP. Han antyder att det har ”slarvats” i hanteringen av sprängmedel ombord på fyra ryska fartyg i Sevastopols hamn: bland dem en fregatt, ett landstigningsfartyg och ett fartyg som har transporterat kryssningsrobotar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.