Spela klippet för att höra Johan Gustafsson och Stephen McGown berätta om fångenskapen och konflikterna i gruppen: ”Jag trodde att vi skulle bli ett team”. Foto: SVT/Fånge hos al-Qaida

Här berättar Johan Gustafsson och hans medfånge Stephen McGown för första gången om konflikterna

Uppdaterad
Publicerad

I november 2011 kidnappades svensken Johan Gustafsson i staden Timbuktu tillsammans med sydafrikanen Stephen McGown och nederländaren Sjaak Rijke. I Malis öken satt de tillfångatagna av al-Qaida – men istället för att ty sig till varandra uppstod det konflikter i gruppen.
– Jag hade hellre suttit ensam, säger Johan Gustafsson i en ny dokumentär.

Johan Gustafsson släpptes efter nästan sex år i fångenskap. En månad senare frigavs även sydafrikanen Stephen McGown.

I dokumentären “Fånge hos al-Qaida” berättar de två männen om hur fångarna splittrades och senare hamnade i gräl då Johan Gustafsson bestämde sig för att konvertera till islam.

– Jag frågade mina två medfångar om det var nåt jag inte hade tänkt på. Jag ville ha deras synpunkter. Efter enorma bråk inom gruppen sa jag att jag ville konvertera.

Konverterade till islam

Johan Gustafsson säger i dokumentären att han tog beslutet eftersom han inte hade något att förlora. Efteråt separerades han från de andra fångarna och fick röra sig mer fritt i lägret.

– Jag lärde mig ritualerna och vad man ska säga vid bönen. Jag trodde inte ett ögonblick på det och såg mig inte som muslim.

Stephen McGown säger i intervjun att hans situation förvärrades efter att Johan Gustafsson konverterat till islam, och efter en månad konverterade även han.

– Jag insåg att jag skulle bli sjuk om jag inte fick röra på mig. Så ja, jag gick in i religionen.

Efteråt höll de två medfångarna sig på avstånd från varandra. 

– Jag var kidnappad med två andra personer, så jag trodde att vi skulle bli ett team. Men så blev det inte, säger Stephen McGown.

Spela klippet ovan för att höra Johan Gustafsson och Stephen McGown berätta om fångenskapen och konflikterna i gruppen. Hela dokumentären Fånge hos a-Qaida finns att se på SVT Play.

 • I november 2011 kidnappades Johan Gustafsson, Stephen McGown, och Sjaak Rijke av beväpnade män i staden Timbuktu i Mali. En tysk man som gjorde motstånd sköts ihjäl.

Till och med sommaren 2017 hölls Johan Gustafsson och Stephen McGown tillfångatagna av al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim. Sjaak Rijke fritogs i april 2015.

I den nya dokumentären “Fånge hos al-Qaida” berättar han och Stephen McGown om tiden i fångenskap. Dokumentären är gjord av Marika Griesel och Simon Stanford.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet