Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till en gård utanför Warszawa i Polen där en polsk familj gett skydd åt 78 ukrainska flyktingar. Foto: Johannes Tolf

Här bor 78 ukrainska flyktingar – på en familjegård i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Miljoner människor är på flykt undan kriget i Ukraina. Grannlandet Polen har hittills tagit emot över en miljon flyktingar. Ett stort lass har dragits av det polska civilsamhället, där tusentals polska familjer tar emot flyktingar i sina hem. SVT har träffat ett polskt par som gett skydd åt 78 ukrainska flyktingar.

När kriget i Ukraina bröt ut, bestämde sig paret att öppna upp sitt hem för de som behövde skydd. Nu bor 78 ukrainska flyktingar på deras går där man odlar körsbär, blåbär och äpplen.

– Vi sa till dem att de får stanna så länge de vill, säger landbrukare Agnieszka Lusczewska.

Totalt har lantbrukare Kondrad och Agnieszka Lusczewska gett skydd åt 78 ukrainska flyktingar med finansiell hjälp från svensk insamling, statliga bidrag och egna pengar. Det polska paret har försörjt flyktingarna med mat, kläder och arbete på gården. De har även byggt ett lek- och studierum åt de 12 barn som nu bor på gråden.

– De har hjälpt oss något enormt här. Vi har fått det stöd som vi inte hade förväntat oss, vi har fått möjlighet att kunna försörja våra barn, säger Olga Kulemzina, en av de flyktingar som bor på gården.

Se mer i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.