Ny film visar gripandet på Arctic Sunrise

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska styrkan firades med rep ner från en helikopter. Med riktade vapen tog de sedan kontroll över fartyget Arctic Sunrise. Greenpeace släpper en ny video som visar hela händelseförloppet. SVT är först i Sverige med att visa filmen.

Det var under en protest mot rysk oljeprospektering i Arktis som en rysk styrka bordade isbrytaren Arctic Sunrise. Sammanlagt greps 28 aktivister och två fotografer som nu sitter häktade i Murmansk. Bland de fängslade aktivisterna finns svenska Dima Litvinov, 51 år, som under förra veckan formellt blev åtalad för huliganism.

Internationellt vatten

Greenpeace har hela tiden protesterat mot ingripandet och säger att isbrytaren var på internationellt vatten när den bordades.

Greenpeace-aktivister häktade i Ryssland

Brottsrubriceringen var till en början sjöröveri, men ändrades sedan till huliganism. Organisationen motsätter sig anklagelserna och menar att brottsrubriceringen är helt orimlig.

Visade inte motstånd

Nu släpper Greenpeace en video som visar händelseförloppet och hur maskerade personer med riktade vapen tar kontroll över fartyget. Videon visar också hur Arctic Sunrise därefter bogseras bort till hamnen i Murmansk.

– Som ni kan se på videon är det tydligt att besättningen inte visade något motstånd. De gjorde sitt yttersta för att signalera fredlig avsikt med höjda armar. Det är inga handlingar som kan tolkas som huliganer eller pirater, som myndigheterna påstår, säger Vladimir Chuprov, på Greenpeace Russia, enligt ett pressmeddelande som släpps i samband med videon.

Domstolen i Murmansk fastställde förra veckan ett beslut om två månaders häktning för Dima Litvinov.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeace-aktivister häktade i Ryssland

Mer i ämnet