Polisens slag mot demonstranten Daria Sosnovskaya, 26, under lördagens protester i Moskva har upprört många ryssar. Foto: Reuters

Här boxar polisen en kvinnlig demonstrant i magen – se klippet som väcker ilska i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ett klipp som visar hur en rysk polis boxar en ung kvinnlig demonstrant i magen i samband med protesterna mot Vladimir Putin har blivit viralt – och händelsen ska nu utredas. Samtidigt tar ryska kändisar avstånd.

Klippet filmades under lördagens demonstrationer och blev viralt i samband med att ryska kändisar, bland dem artister som Egor Krid och Eurovision-veteranen Sergey Lazarev, fördömt polisens agerande på Instagram.

”Vad för slags drägg måste man vara för att slå en kvinna?” skrev Egor Krid på sitt Instagram-konto.

Samtidigt som ilskan växer har polisen i Moskva, enligt nyhetsbyrån Interfax, startat en utredning kring incidenten. Det rapporterar Reuters.

Under helgens protester deltog omkring 60 000 demonstranter enligt Reuters, vilket gör det till den största demonstrationen mot Vladimir Putin på åtta år.

Massprotester

De senaste veckorna har tusentals invånare i Moskva demonstrerat mot att flera oppositionella politiker stoppats från att delta i lokalvalet i september. Både politiker och demonstranter har gripits av rysk polis, bland annat den regeringskritiske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj.

Enligt de ryska valmyndigheterna har de oppositionella inte samlat tillräckligt många namnunderskrifter.

Förnekar övervåld

Flera har skadats i upploppen, och rysk polis har kritiserats för att bland annat använda batonger mot demonstranter.

Den ryska polisen har genomgående förnekat att de använt sig av övervåld under de fem veckor som demonstrationerna pågått, trots att såväl EU som USA har ifrågasatt deras agerande.

Kreml försvarar polisen

Under tisdagen försvarade Kreml polisens agerande.

– Vi anser att det handfasta handlandet av polisen för att tygla oroligheterna var fullkomligt rättfärdigat, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov under en presskonferens.

Han uppger även att Kreml inte håller med dem som kallar det som sker i Ryssland för en politisk kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.