Här brinner det i världen

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike och Spanien upplevde i genomsnitt 200 bränder i veckan under juli månad, jämfört med ett snitt på 38 respektive 81 bränder de senaste tolv åren. Juli var den näst varmaste månaden någonsin i Europa. I länder runt medelhavet, Turkiet och i Nordamerika rasar skogsbränder, delvis till följd av den extrema hettan. 

Enligt Skynews rapportering har det globalt sett varit den tredje varmaste julimånaden någonsin i år. I flera länder runt medelhavet rasar bränder och även i Nordamerika, främst de västra delarna av USA och Kanada.

I Grekland har det de senaste dagarna uppmätts en temperatur på uppemot 46 grader. Våldsamma skogsbränder pågår på flera platser. På grund av bränderna har över 600 människor evakuerats med båt från ön Evvia, Greklands största ö efter Kreta, i närheten av Aten.

– Vi har att göra med aldrig tidigare skådade förhållanden eftersom många dagars värmebölja har gjort hela landet till en krutdurk, sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis i ett tv-sänt tal, på torsdagen, rapporterar TT.

Under torsdagen vädjade borgmästaren i Olympia om mer hjälp för att rädda den antika idrottsplatsen då omkringliggande byar evakuerats. Grekiska myndigheter har helt förbjudit besök i skogar, nationalparker och naturområden fram till måndag med anledning av brandfaran.

Stor yta har brunnit i Turkiet

I Turkiet har åtta personer omkommit och tusentals evakuerats på grund av bränderna. De senaste två veckorna har en tre gånger så stor yta brunnit jämfört med under ett vanligt år, enligt en Europeisk brandmyndighet, rapporterar Reuters. 208 bränder har rapporterats sedan 28 juli. Tolv brinner fortfarande under fredagen, enligt presidentens kansli. Turkiska myndigheternas hantering av skogsbränderna har fått kritik. Enligt en rapport har bara 1,75 procent av budgeten som avsatts för att förebygga bränderna utnyttjats, rapporterar TT.

På fredagen fortsatte bränder i tre områden i Muglapronvinsen, där turistdestinationerna Bodrum och Marmaris ligger. I Marmaris är bränderna i stort sett under kontroll, enligt borgmästaren. Bränder rasar också i vissa distrikt i Antalya provinsen, enligt nyhetsbyrån AP.

I Italien har 800 bränder uppstått, främst i södra Italien. Människor har evakuerats från sina hem, bland annat tusen personer på ön Sardinien. Även Sicilien var hårt drabbat av bränder i slutet av förra månaden.

”Vi har förlorat vårt hem”

Samtidigt i USA rasar den åttonde största skogsbranden i delstatens brandtäta historia. Bränderna är så stora att de syns från rymden. Branden Dixie har härjat över mer än hundratusen hektar och förstört minst 45 byggnader.

– Det är helt förödande. Vi har förlorat vårt hem, mitt företag, hela vårt centrum är borta, säger Eva Gorman, som bor i den lilla bergsstaden Greenville i Kalifornien och som följde evakueringsvarningar och lämnade staden med sin man för en och en halv vecka sedan när Dixie-branden närmade sig, rapporterar AP.

Bränderna i världen

GREKLAND

Det pågår våldsamma skogsbränder på flera ställen i Grekland. I de norra delarna av huvudstaden Aten har invånare flytt sina hem då en stor skogsbrand härjar i området. Sverige ska bistå Grekland med två släckningsflygplan, för att stävja eldarna, som främjas av den extrema värmeböljan och starka vindar.

ITALIEN

800 bränder har uppstått främst i södra Italien. Människor har evakuerats från sina hem, bland annat tusen personer på ön Sardinien. Även Sicilien var hårt drabbat av bränder i slutet av förra månaden.

BOSNIEN

Bosnien har drabbats av temperaturer uppemot 43 grader den här sommaren med skogsbränder som följd. En brand i Bacevici, söder om Mostar kom farligt nära familjehus och en aluminiumfabrik, men lyckades släckas, rapporterar bosniska medier.

SPANIEN

Ett land som drabbats av värmeböljan runt medelhavet och haft problem med skogsbränder är Spanien, där en brand släcktes vid en reservoar utanför Madrid i slutet av juli med hjälp av flygplan.

TURKIET

Ett av de värst drabbade länderna är Turkiet, där det brinner på flera platser i hela landet. Tusentals människor har flytt sina hem och semesterorter evakueras, däribland Bodrum, Manavgat och Marmaris. Skogsbränder har ödelagt tiotusentals hektar under sommaren. Åtta människor har dött, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

USA

I norra Kalifornien i USA rasar den åttonde största skogsbranden i delstatens brandtäta historia. Dixie, som branden kallas, har hittills härjat över mer än hundratusen hektar och förstört minst 45 byggnader, enligt Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd. Inga människor har i skrivande stund dött till följd av branden.

KANADA

Över 200 bränder är aktiva i Kanada, och det brandhärjade området sträcker sig över en miljon hektar, enligt CTV.

Skogsbränderna i Kanada och grannlandet USA blev nyligen föremål för diskussion under ett telefonsamtal mellan premiärminister Trudeau och president Biden. Politikerna vill få till samverkan kring förebyggande arbete och släckningsarbete.

RYSSLAND

Rekordutsläpp av växthusgaser, med risk för tinande permafrost. Konsekvenserna av de enorma skogsbränderna i Sibirien ser att bli omfattande. Det brinner på en yta av 4 miljoner hektar och röken når hela vägen till Nordpolen, 3000 kilometer bort, rapporterar Reuters.

FINLAND

I Finland pågår ett släckningsarbete för att kontrollera den värsta skogsbranden på 50 år i landet. Svenska Yle rapporterar att 300 hektar har brunnit i norra Österbotten. Flera brandstyrkor har skickats till området Kalajoki för att begränsa branden och utföra röjningsarbete.

NORDMAKEDONIEN

En stor skogsbrand på en bergssluttning hotade en stad i Nordmakedonien. Kochani, i östra delen av landet, drabbades av lågorna som förstörde flera hus. Lokala medier citerar stadens borgmästare som sa att ”staden hotas från tre håll.”

ALBANIEN

Extremhetta har orsakat bränder på olika platser i Balkanområdet, däribland Albanien. Byar har evakuerats och en person har dött. Hjälp har skickats från EU i form av två helikoptrar för att bistå Albanien i släckningsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.