Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har kvar beredskap med helikoptrar” – hör MSB om varför flygplanen kallades hem Foto: SVT

Brandflygen har lämnat norra Sverige: ”Brandriskerna är lägre”

Uppdaterad
Publicerad

Risken för skogsbrand är fortsatt lokalt stor i framför allt norra Sverige. Samtidigt har landets fyra brandbekämpningsplan som varit tillfälligt stationerade i Umeå och Sundsvall återvänt till Nyköping under helgen.

– Vi kan flytta både flygplan och helikoptrar om vi ser att brandriskerna förändras, säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Hör mer i klippet om hur myndigheten tänker kring brandrisken.

Deltog i två insatser i norr

De vattenbombande flygplanen deltog under förra veckan i två insatser i norra Sverige. Två deltog vid branden i Fredrika i Västerbotten förra tisdagen och vid branden i Ånge i Västernorrland deltog alla fyra planen.

– Det viktigaste vid skogsbränder är alltid arbetet som görs av räddningstjänsten på marken. Men flygplanen kan ha stor betydelse och vara en bra hjälp när det är svårt att komma fram på marken, säger Roger Gustafsson.

Ingen förfrågan från Finland

Två av flygplanen är EU-gemensamma resurser. EU finansierar alltså merparten av kostnaden. Alla fyra är normalt stationerade på Skavsta flygplats utanför Nyköping, men kan baseras på andra orter utifrån brandriskläget.

Det fanns uppgifter om att två plan eventuellt skulle skickas till en storbrand i Finland, hur gick det?

– Det har inte kommit någon skarp förfrågan från Finland, säger Roger Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.