Arkivbild Foto: Patrick Trägårdh

Vändningen för brandflygen – tillbaka i norr

Uppdaterad
Publicerad

Efter nya bedömningar är brandflygen nu tillbaka i länet. Men denna gång i Lycksele för att täcka upp området mellan Östersund och Luleå.

Det blev snabba kast för brandflygen som lämnade länet under helgen. Under måndagseftermiddagen återvände de och landade i Lycksele efter nya riskbedömningar.

– Vi tittar på brandriskerna flera gånger i veckan. När vi tittade i slutet av förra veckan hade de minskat men imorse skulle det vara höga brandrisker mellan Östersund upp till finska gränsen i Norrbotten så därför skickar vi fler resurser, säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Vanligt att de flyttas runt

MSB gör nya bedömningar tre gånger i veckan vilket kan resultera i att resurserna behöver flyttas runt.

– Minskar brandriskerna kommer vi flytta dem ytterligare. Väderdata styr vår bedömning, vilket gör det svårt med en längre prognos och därför kan det bli snabba ryck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer