Flygbilder visar branden på färjan utanför Italiens kust.

Flygbilder från brinnande färjan

Uppdaterad
Publicerad
En tjock rökpelare mitt i havet. Det är allt som syns på flygbilderna av den brinnande färjan i Medelhavet. Fortfarande väntar fortfarande hundratals passagerare ombord.

De dramatiska tv-bilderna av färjekatastrofen har tagits av det italienska flygvapnet på söndagen. Enligt grekiska myndigheter har 131 passagerare räddats från färjan, men nästan 500 personer var ombord när det började brinna på färjans bildäck.

– Våra skor började smälta när vi stod i foajén, säger en av passagerarna till den grekiska tv-kanalen Mega.

Fyra räddningshelikoptrar är på plats och sju handelsfartyg har omringat fartyget för att skydda det mot de hårda vindarna, uppger den italienska marinen som leder operationen, till AFP. Norman Atlantic driver nu mot den albanska kusten.

Försvåras av hårt väder

Räddningsaktionen försvåras av hårt väder. Sjöfartsminister Miltiadis Varvitsiotis sade att räddningsfartygen inte kan gå för nära varandra på grund av hård sjö:

– Vi gör allt vi kan för att rädda de ombordvarande, och ingen – ingen – kommer att lämnas i sticket. Det är en av de mest komplicerade räddningsoperationerna vi har upplevt.

Ett försök att bogsera fartyget, som drev mot den albanska kusten, kommer att göras, sade Greklands marinminister Miltiadis Varvitsiotis.

Relativt nära till land

Olycksplatsen ligger i passagen från Joniska havet till Adriatiska havet, mellan Italiens ”stövelklack” och Albanien, ett område där det är relativt nära till land.

Färjan, ett ro-ro-fartyg, var på väg från Patras i Grekland till Ancona i Italien, en i normala fall 20 timmar lång resa.

Se tv-bilderna ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Färjebrand i Medelhavet

Mer i ämnet