Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Länder som infört energibesparingar

Här energisparar länderna

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar inte alltid om komplicerade åtgärder för att spara energi. Runtom i världen arbetar nu länder med kreativa lösningar för att hålla elförbrukningen och kostnader nere.

– Vanligtvis skulle vårt snabbköp ha mycket mer belysning än nu. Men eftersom vi försöker spara el, har vi minskat elförbrukningen med cirka 20 till 30 procent. Belysningen har dragits ner lite grann, säger Oohinata Kouko, chef företagsplanering på en matbutik i Japan.

Tyskland, ett av de länder som är mest beroende av den ryska gasen, stänger av fontäner och belysning i städer. Spanien har har valt att begränsa temperaturer på kontor, affärer och eventlokaler.

Olika länder har hittat olika lösningar på att snåla med energin.

– På grund av Ukrainakriget och Rysslands energipolitiska hot är det oerhört viktigt för Europa och Tyskland, säger Markus Kamrad, statsdirektör Berlin, om hur viktigt det är att energispara.

Se klippet ovan för att höra mer om hur länder arbetar för att spara el.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.