Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”-Vi ser vilka åtgärder vi kan arbeta utifrån och jobba vidare med”, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska Kraftnät. Foto: Storyblocks

Svenska kraftnät: Behövs mer elproduktion i Sydsverige

Publicerad

Svenska kraftnät kan i värsta fall tvingas stänga av elen för svenskar i vinter. Kriget i Ukraina påverkar den akuta situationen, men på sikt behövs mer elproduktion i Sydsverige.

– Det behovet finns där, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.

Rysslands gasleveranser påverkar den europeiska energimarknaden. Även om Sverige inte använder särskilt mycket rysk gas påverkar situationen indirekt det svenska elnätet som delvis är beroende av import.

Svenska kraftnät varnar nu för att effektbrist kan göra att svenska användare inte får någon el i uttaget. När förbrukningen är som störst kan vissa kunder kopplas bort för att rädda systemet i stort.

Begränsade möjligheter

Enligt Niclas Damsgaard har Svenska kraftnät begränsade möjligheter att minska risken för bortkopplingar den kommande vintern.

– Möjligheten att tillföra ytterligare produktion med så här kort varsel eller upphandla något är relativt begränsad. På kort sikt är det inte så stora grejer vi kan göra, men vilka åtgärder vi kan vidta är förstås något vi jobbar med.

Behöver öka produktionen

Samtidigt är Svenska kraftnät tydliga med att det på sikt behövs mer produktion i södra Sverige. Men enligt Niclas Damsgaard är avstängd el knappast något vi behöver vänja oss vid.

– Behovet av mer produktion finns där, men nu har vi en specifik situation som är kopplad till europeiska energimarknaden, gasmarknaden och kriget i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.