Utbyggt stamnät kommer ge dyrare el i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kraftnät ska investera 100 miljarder kronor i nya stamnät. Det innebär att el från Norrland kommer att kunna skickas söderut, vilket i sin tur, enligt regeringen, kommer att ge billigare el i södra Sverige.

Men SVT:s genomgång visar att konsekvensen väntas bli dyrare el i Norrland.

De senaste dagarna har elen i södra Sverige varit 40 gånger dyrare än i norra delarna av landet. I södra Sverige har priset då legat på över 7 kronor per kWh, medan det har kostat 17 öre i norr.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina gör att elpriset nu rusar igen. Då oro för energibrist och sanktioner mot rysk gas, pressar upp energipriserna i Europa. Regeringen har lovat påskynda bygget av kraftigare ledningar från norr till söder – för att billig norrländsk el, ska kunna överföras söderut. Tidigare energiministern Anders Ygeman har varit tydlig med att han tycker ”konsumenter i södra Sverige betalar för högt pris” och lovat att ett kraftigare stamnät skulle ge lägre priser.

Men enligt flera aktörer på marknaden kommer nya kablar framför allt ge dyrare el i norr.

– Ju fler och kraftigare kablar vi får desto mer kommer priserna jämna ut sig, det betyder mycket dyrare i el norr och lite dyrare i söder, säger Svenska Kraftnäts finansdirektör Peter Wigert till SVT.

Satsar 100 miljarder

Svenska kraftnät ska satsa 100 miljarder på att bygga ut stamnätet. Forskare på Institutet för näringslivsforskning har studerat hur elpriserna i Sverige skulle påverkas om hela landet vore ett enda elprisområde. Ungefär det regeringen sagt sig vilja utreda. Slutsatsen är 14 procent lägre elpris längst i söder, men 68 procent dyrare i norr.

– Det finns vinnare och förlorare, slår man ut priserna kommer effekten procentuellt bli betydligt större i norr, säger Pär Holmberg som är en av forskarna bakom rapporten.

Sen kommer påverkan av marknaden, och dagens europeiska energikris. Elpriserna sköt i höjden tidigt i vinter inte minst för att energipriser i Europa redan då var höga, bland annat eftersom Ryssland ströp tillgången på gas.

Våra elpriser smittas av elpriserna på kontinenten

Svenska kraftnät menar att vi smittas av priserna på kontinenten, eftersom vi säljer el dit. Därför är förhoppningen om lägre priser i söder lite vansklig. Peter Wigert pekar på att nya kablar från Danmark till Nederländerna och från Norge till Storbritannien har gett ökat kapacitet att exportera el från Norden söderut. Därför smittas våra elpriser mer av priserna på kontinenten nu, menar han.

Och när Sverige planerar fler kablar till Finland och Tyskland, tror han det kan vara bra för länder som vill minska beroendet av rysk gas, men att priserna kommer pressas upp även i Sverige.

– Med fler kablar blir det sannolikt fler timmar varje år med samma priser i Sverige som på kontinenten, säger Peter Wigert.

Fakta: Svenska kraftnät

Svenska kraftnät planerar enligt verksamhetsplanen satsa mellan 6 och 12 miljarder per år under perioden 2022 – 2031.

Det skall ge 100 miljarder totalt i investeringar. Det är en kombination av ny- och reinvesteringar.

Man planerar bygga 80 mil nya ledningar och 25 nya kraftstationer. Och samtidigt förnya 170 mil ledningar och 45 kraftstationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.