Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag gör av med 14 000 kWh i månaden, så då är elpriset viktigt” – hör glasblåsaren Linda Isaksson berätta om oron för höjda elpriser i klippet. Foto: Cornelia Schauermann/SVT

Glasblåsaren i Piteå: ”El ska inte vara en lyxvara där jag bor”

Uppdaterad
Publicerad

Linda Isaksson är glasblåsare och driver en egen hytta utanför Piteå. Glasugnar drar stora mängder el och nu oroas hon över ökande elpriser och ogillar tanken på att man ska jämna ut elpriserna i Sverige så elen blir dyrare i Norrland.

Det står tre ugnar i glashyttan. Den i mitten är störst och drar mest el. Linda bytte en äldre gas-ugn till en ny elugn för ett par år sedan bland annat för miljöns skull. Ugnen behöver stå på dygnet runt året runt, och då går det åt mycket el.

– Jag gör av med 14 000 kWh i månaden, så då är elpriset viktigt, säger hon.

10 000 kronor i månaden är en vanlig räkning för hennes enmansföretag. Denna vinter med skenande elpriser har hon klarat hyfsat tack vare att hon bundit elpriserna sen tidigare. Men nu skall hon snart binda om avtalet, och befarar dyrare priser.

– Jag tycker att vissa saker ska man kunna veta att det fungerar. El skall inte vara en lyxvara, åtminstone inte här där jag bor där vi producerar så mycket el, säger Linda.

”Förstår inte hur dom tänker”

SVT har rapporterat att utbyggda stamnät väntas leda till rejält höjda elpriser i norr, och samtidigt svagt minskade priser i söder. Regeringen vill också se över möjlighet att avskaffa de olika elområdena, vilket sannolikt skulle ge samma effekt. Rejält dyrare el i norr.

Många i södra Sverige har denna vinter klagat på skyhöga elräkningar och ifrågasatt varför elen är dyrare i söder. Sverige är tillsammans med Danmark ett av få länderna i EU där elpriserna skiljer sig i olika delar av landet.

Som privatperson kommer Linda Isakssons familj få del av kompensationen för de höga elpriserna till villan i vinter. Som enmansföretagare är hon egentligen mycket känsligare för elpriset, men där finns ingen kompensation. Hon säger att det möjligen finns åtgärder hon skulle kunna göra för att minska elförbrukningen. Men det skulle kräva nya investeringar, i ännu snålare ugn eller att bygga om hyttan. 

– Jag förstår inte hur dom tänker. Varför skall vi få dyrare el för att vi har en tillgång dom vill ha i södra Sverige. Vad får vi i norr för kompensation, för sådant som finns söderut? Vi producerar ju mycket el här. Att ha ett bra stabilt elpris är ju en förutsättning för att leva här också, säger Linda Isaksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer