En äldre person på ett vårdhem får hjälp med evakueringen. Foto: TT

Här evakueras 50.000 människor i Hannover

Publicerad

Här evakueras 50.000 människor i Hannover vid Tysklands näst största desarmeringsinsats någonsin.

För att försäkra sig om att inga fanns kvar i området knackade myndigheterna dörr och sökte av området med värmekamera. På eftermiddagen hade två bomber från andra världskriget oskadliggjorts.

Evakueringen i stadsdelen Vahrenwald inleddes vid niotiden på morgonen. Myndigheterna gick runt och knackade dörr för att försäkra sig om att ingen var kvar i de berörda husen, samtidigt som en polishelikopter sökte av områdena med värmekamera.

Sju vårdhem och en sjukvårdsanläggning omfattades av åtgärderna. Hundratals ambulanser fanns på plats för att hjälpa till med utrymningen samtidigt som de ansvariga hade bunkrat upp med tiotusentals portioner soppa och förberett ett omfattande kultur- och sportprogram för de berörda.

Spelade sällskapsspel

Omkring 890 personer tog sin tillflykt till något av de tre härbärgena som fanns tillgängliga, skriver Hannoverische Allgemeine.

61-åriga Lea Seifert och maken Stefan fördrev tiden genom att spela sällskapspel.

– Det skulle vara för ansträngande för mina föräldrar att vandra runt i stan hela dagen. Här finns det mat, dryck och spel – och det är säkerligen inte så fullt som inne i stan, säger dottern Helena Seifert till tidningen.

Tre bomber hittade

Desarmeringsinsatsen startade vid 14-tiden efter att man försäkrat sig om att hela området var utrymt.

Myndigheterna befarade att det kunde finnas hela 13 blindgångare på en byggarbetsplats i Vahrenwald. Enligt Bild hade styrkan lokaliserat tre blindgångare från andra världskriget på eftermiddagen, två brittiska 5-Zentner-bomber och en 10-Zentner-bomb. Två av spränganordningarna desarmerades, men den tredje var mer komplicerad.

”Åtminstone en blindgångare låter sig inte desarmeras manuellt”, skriver stadens myndigheter på Twitter.

Det behöver dock inte betyda att styrkan måste genomföra en kontrollerad sprängning, det kan gå att lösa med hjälp av ett skärverktyg.

Insatsen beräknas vara avslutad vid solnedgången.

LÄS MER: Omkring 50.000 evakueras i Hannover efter bombfynd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.