Damen från Texas – och hennes något oväntade episod på isberget – har blivit viral. Här ser ni hur hon far till havs. SVT Nyheter har fått bilderna av hennes dotterdotter Catherine Streng. Foto: Privat

Här far Judith, 77, ut till havs – på en ”tron av is”

Uppdaterad
Publicerad

Judith Streng från Texas ville posera som en drottning på en tron av is. Då lossnade ”tronen” – och tog med sig 77-åringen ut till havs.
– När jag hörde vad som hänt brast jag ut i skratt, säger hennes barnbarn Catherine Streng i ett uttalande till SVT Nyheter.

Händelsen inträffade vid diamantstranden, Jökulsárlón, på Island i slutet av februari, men blev nyligen viral och har därefter plockats upp av flera amerikanska och isländska medier. Och det var Catherine Streng, 24 år gammal och barnbarn till Judith Streng, som först berättade om episoden på Twitter.

– När jag hörde vad som hänt skrattade jag rakt ut på jobbet för det här är precis sådant som min familj brukar råka ut för, säger Catherine Streng.

Judith Streng har alltid velat vara en drottning. Foto: Privat

Poserade framför kameran – flöt ut till havs

Judith Streng var på semester på Island tillsammans med sin son Rod Streng när de stötte på en bit is som formats som en tron. Judith såg möjligheten att ta en snygg bild när isbiten plötsligt lossnade.

Rod Streng beskriver händelsen så här i ett uttalande som SVT Nyheter har fått:

– Hon besteg tronen när den blev synlig efter en våg. Då kom det en ny våg som slet loss istronen. När vågen drog sig tillbaka följde hon och isblocket med ut till havs.

Plötsligt lossnade ”istronen” – och tog med sig Judith ut till havs. Foto: Privat

Räddades av en båtkapten från USA

Judith Streng räddades av en annan amerikan, Randy Lacount från Florida. Han är kapten på en båt och vet hur man ska agera när någon är i sjönöd, enligt Rod Streng.

– Han råkade vara där och vadade helt enkelt ut i vattnet och drog henne ifrån isberget samtidigt som det flöt ut till havs, säger han i uttalandet.

Enligt Catherine Streng hade hennes farmor fått tillåtelse att sätta sig på ”istronen”, vilket även flera andra turister hade gjort.

Som tur var fanns amerikanen Randy Lacount på plats och lyckades rädda Judith. Foto: Privat

”Jag har alltid velat vara en drottning”

Judith Streng, som har fått smeknamnet ”ice queen” på sociala medier, verkar ta händelsen med ro.

– Jag trodde att det var säkert. Före mig var det två tjejer som satt där och det var väldigt säkert. Men jag väger inte så mycket så jag antar att det var lite lättare att flyta i väg med mig, säger hon till ABC News och fortsätter:

– Jag trodde att det skulle vara roligt. Jag har alltid velat vara en drottning och det här var min chans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer