Bland de desperata ungdomarna i Gaza finns hundratals självmordsbombare redo

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av hundratals på Gazaremsan som är beredda att dö för sitt folk.

Och han tänker ta andra med sig i döden.

Desperationen bland unga i Gaza gör dom till enkla byten för jihadistiska grupper.

Bakom den täta ansiktsmasken döljer sig en 25-årig student, som förlorat tron på framtiden och istället låter hatet styra. Över axlarna bär han en tung väst som påstås vara fylld med sprängmedel. Han är en av hundratals unga som uppges vara beredda att utföra självmordsattentat i området.

– Jag bär en självmordsväst eftersom jag anser att det är min plikt, säger han.

”Redo att dö”

Vi möts i ett av Gazas fattigare kvarter, på hemlig plats, men vi vet att området drabbades hårt av bombningar under kriget för två och ett halvt år sedan.

Han påstår sig vara redo att dö och ta så många som möjligt med sig i döden. Om det så krävs också oskyldiga.

– Jag är utbildad på Universitetet. När jag studerade drömde jag om ett gott liv, men därefter kom chocken. Drömmen blev inte verklighet. Det finns ingen framtid här på Gazaremsan, säger han.

Tuff verklighet

Det är en svår verklighet som möter de unga i Gaza. Möjligheterna är små och det tätbefolkade området är hårt pressat av den israeliska blockaden, som gör det svårt att föra in många varor som efterfrågas och ännu svårare att sälja det lilla som odlas här. Och den elbrist som just nu plågar området har piskat upp stämningen bland befolkningen.

– Vi är på väg att förlora nästan en hel generation av unga. Arbetslösheten bland de under 28 år är över 60 procent, säger Mkhaimar Abusada, professor på Al-Azhar Universitetet i Gaza.

– Och vi ser hur lättpåverkade de unga är. Terrorgrupperna ger dem ett alternativ, att göra någonting för sitt folk, menar Professor Abusada.

Var en vanlig student

Den unge man vi möter har anslutit sig till PRC (The Popular Resistance Committees), som tagit på sig ansvaret för en rad vägbomber och självmordsattentat mot israeliska soldater och civila. Bakom honom står sex tungt beväpnade krigare – ett sätt att försöka inge respekt. För sex månader sedan var han en vanlig student.

– Ge mig de möjligheter som finns i Europa, de jobbmöjligheter som finns där, och jag skulle inte ens tänka på att använda den här självmordsvästen, säger han.

Tillfälligheter kommer att styra var och när hans attentat ska utföras. Jag försöker fråga om ingenting kan få honom att ändra sig och varför han är beredd att döda oskyldiga, men får inga ordentliga svar. Men mötet visar bara den avgrundsdjupa klyfta som finns mellan israeler och palestinier, och hur långt borta en fredsförhandlingar är för båda sidor.

– Hela världen tycks se oss som terrorister, men sanningen är bara att vi är beredda att dö för vårt land när det inte finns mycket annat att hoppas på. Och kanske kan vi ge våra barn en bättre chans, säger 25-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.