Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när besättningen intar krigspositioner: ”Intensivt när någon försöker skjuta en” Foto: BBC

Här går krigsskeppets attacklarm – mitt under intervjun: ”Intensivt”

Publicerad

De senaste dagarna har Huthirebellerna genomfört flera attacker till havs – med allt mer avancerade vapen. BBC har följt med på stridsskeppet HMS Diamond som skyddat farleden i Röda havet sedan i december.

Den senaste vågen av attacker i Röda havet av Huthirebellerna har riktats mot både civila och militära fartyg. När BBC fick följa med ombord på ett brittiskt stridsskepp gick attacklarmet – mitt under intervjun.

– Det kan såklart kännas lite intensivt när någon potentiellt försöker skjuta på en, säger Martyn Harris, verkställande officer på HMS Diamond.

Attacker i Röda havet

Besättningen har två minuter på sig att reagera på larm om inkommande attack och har därför nästan alltid klädda för anfall i brandsäkra heltäckande overaller. De senaste tre dygnen har flera attacker riktats mot fartyg i Röda havet, rapporterar Albawaba.

Allt mer avancerade vapen

HMS Diamond har varit på plats i Röda havet i flera månader, men på senaste tiden har attackerna gått från att bestå mest av drönare till att utgöras av såväl ballistiska som traditionella robotar, uppger besättningen.

– Det verkar som att de använder mer avancerade och dödliga vapen än vad de gjorde under det tidigare stadiet av vår operation här, säger Pete Evans, kapten på HMS Diamond.

Se när attacklarmet går på skeppet i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Röda havet

Mer i ämnet