Donald Trump i vax utanför Vita huset Foto: TT / SVT

Här har Trump redan tagit plats vid Vita Huset

Uppdaterad
Publicerad

På fredag blir han president, men redan nu har Donald Trump tagit plats vid talarstolen utanför Vita Huset – i form av en vaxdocka. På museet Madame Tussaud's besöks han av människor som längtar efter att få kalla Trump ”Mr president”. 

Att få sin bild tagen bredvid mannen som snart är USA:s president kan bli svårt under den närmaste tiden. Men inte här. Två dagar innan installationen av Donald Trump kan besökare nu hälsa på honom, stående framför vad som snart kommer att vara hans nya hem. Iklädd mörkblå kostym och vinröd slips.

”Wow, han är helt fantastisk”, utbrister den första personen som kommer in i rummet. Hon heter Dowe Jones och har åkt tillsammans med maken Benny från Manchester, Tennessee för att se Trump svära presidenteden på Kapitoliums trappor. 

USA-val 2016

– Vi är här för att fira denna fantastiska dag i vårt lands historia. Han kommer att ta tillbaka jobben för våra arbetare, han kommer att göra det som är bäst för folket och han kommer att göra stora saker för vår militär. Det stöttar vi, säger Dowe Jones.

Dowe och Benny Jones betraktar sin blivande president. Foto: Ella Berger

Längre än vad många tror

Det nya tillskottet i utställningen av amerikanska presidenter invigdes på onsdagsmorgonen, lagom till att huvudstaden fylls med amerikaner från hela landet. Det första som slår många, berättar chefen för Madame Tussaud's här i Washington, är hur lång Donald Trump är.

När Benny Jones från tar plats för en bild med den blivande presidenten skrattar han åt att de är nästan exakt lika långa.

Bennys förhoppningar på Trump är att han ska förbättra situationen för amerikanska

Down och Benny Jones från Tennessee passar på att hälsa på Donald Trump, i dockform, några dagar innan de ska se honom svära presidenteden. Foto: Ella Berger

företag, som han utlovat, och stärka militären som Benny tycker har försvagats under Obamas administration.

– Han är inte en politiker. Han är bara en vanlig kille precis som de flesta amerikaner. Han har arbetarklassens intressen nära sitt hjärta och hans politik kommer att se till att jobben kommer tillbaka till Amerika.

En av fyra dockor

Trumps vaxkopia i Washington DC, det finns fyra stycken utplacerade på olika utställningar, tog sex månader att färdigställa. Bara håret är en historia för sig. Varje hårstrå har placerats dit individuellt och färgats för att likna verkligheten, något som tagit fem veckor. Exklusive styling.

Men det svåraste var ansiktet, berättar Kim Schrader, en av konstnärerna. Det tog en vecka att måla, för att få uttryck och färg rätt.

– Vissa frågar varför vi valt det här ansiktsuttrycket, men det är ju det han är mest känd för. Vi har försökt att fånga honom så realistiskt som vi kunnat. 

På frågan om vad hon är mest nöjd med svarat Kim Schrader ögonbrynen. På frågan om hon är nöjd med sin nya president skrattar hon och säger:

– Jag är nöjd med figuren av honom.

Håret tog fem veckor att göra, att skapa en kopia av Donald Trumps hårfärg och frisyr var en utmaning för teamet bakom vaxdockan. Foto: Ella Berger

Bokade biljett direkt efter valet

Flera vill få sin bild tagen med affärsmiljardären som snart tar plats i Ovala rummet. En av dem är John Markwilhite från Louisiana, även han i Washington på besök för installationen. 

– Jag är här för att se den bästa killen sväras in. Jag bokade det dagen efter valet, säger han.

Som egenföretagare inom plastindustrin säger John Markwilhite att han uppskattar att Trump  varit affärsman och ”vuxit upp i en värld av utmaningar”.

John Wilhite. Foto: Ella Berger

Hans eget företag har gått från att ha mellan 220-230 anställda till att i dag ha 90. Nu sätter John Markwilhite hoppet till sin nye president.

– Han har fått kämpa, han har haft skulder men också framgångar. Han förstår sig på affärer. Han kommer att ta tillbaka fabrikerna till USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet