Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så arbetar svenskarna med släckningsarbetet i Frankrike. Foto: MSB

Här hjälper svenska brandflygen med släckningsarbetet i Frankrike

Publicerad

Skogsbränderna i Frankrike fortsätter och under torsdagen skickades bland annat två svenska brandflyg ner för att hjälpa till med släckningsarbetet.

– I går arbetade vi på en ny brand. I dag jobbar vi på en fyra veckor gammal skogsbrand som har en tendens att blåsa upp mellan klockan tre och nio på kvällen, säger svenskarnas teamledare Markus Green.

Arbetet är en del av EU-samarbetet RescEU där flygplanen finansieras till stor del av EU. Totalt har man från Sverige skickat ner två flygplan, tre piloter, två tekniker och två ledare.

– De ska kunna skickas till olika länder för att kunna stötta när ländernas egna resurser inte räcker till, säger Green.

– Första begäran är att vi ska stanna i tre dagar, fram till söndag. Sen är det de franska myndigheterna som beslutar om de behöver mer hjälp, fortsätter Green,

Green berättar att det råder en stor osäkerhet hos de boende i området.

– De undrar: ”Kommer mitt hus brinna upp? Kommer byn jag bor i finnas kvar?” Många är upprörda och ledsna, säger han.

Se när de svenska flygplanen släpper vatten över bränderna i Frankrike i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer