Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paret Fink: ”Tyvärr tänkte vi för kortsiktigt, och nu måste vi istället tänka om. Hade vi redan då gjort det så hade vi legat i framkant idag” Foto: SVT/Enno Ladwig

De är beroende av rysk gas – kostnaden har dubblerats

Publicerad

Rekordhöga gaspriser har chockat många tyskar som till största delen är beroende av rysk naturgas för att värma sina bostäder. Oro för krig i Ukraina gör att frågan växer kring vad som händer om flödet av rysk gas skulle stoppas.

När paret Fink slängde ut oljepannan för 15 år sedan ville Christine ha bergvärme, medan Hans Jürgen trodde på gas. I dag är de, i likhet med hälften av alla tyska hushåll, beroende av naturgas. Samtidigt har priset på naturgas skjutit i höjden.

– Tidigare har vi betalat 2 500 euro om året. Nu ligger prognosen på 5 100 euro per år. Att detta har hänt på bara några månader är en kraftig chock, säger Hans Jürgen Fink.

Energiprofessor: Många har inte insett hur starkt beroende vi är

I Tyskland kommer mer än hälften av all gas från Ryssland. Och med oro för krig i Ukraina växer frågan vad som händer om med gasflödet skulle stoppas.

– Ljuset kommer inte att slockna utan frågan är snarare hur hårt det kommer slå mot näringslivet och familjernas ekonomier. Skulle det bli ett kort leveransstopp, säg två månader, kan man kompensera bristen relativt väl. Det är möjligt att importera mer flytande gas, vilket vi redan gör, säger Andreas Goldthau, energiprofessor Erfurts universitet.

– Men på längre sikt skulle det bli svårt att ersätta den ryska gasen. Det skulle verkligen slå hårt mot tyska ekonomin. Ryssland levererar den gas de förbundit sig att leverera. Tyvärr leverer de inte mer än så. Juridiskt sett har Ryssland hittills inte brutit mot några avtal. Därför har den tyska befolkningen säkert ännu inte insett hur starkt beroende man är av Ryssland, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.