Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bjuder vargvalparna på ylkonsert – se bilderna i klippet. Foto: Post Defiance djurpark och akvarium

Här lär sig vargvalparna yla – kamp för att rädda utrotningshotade arten

Publicerad

Världens mest utrotningshotade varg är på väg tillbaka. Det är tack vare ett särskilt avels- och återintroduktionsprogram som kurvan över antalet amerikanska rödvargar nu har börjat peka uppåt.

En gång i tiden bredde de amerikanska rödvargarna ut sig i ett område från New York till Texas – men efter mer än 70 års statssanktionerad jakt på dem finns bara runt 300 individer kvar. Av dem lever endast ett 20-tal i det vilda.

– Man fick mer eller mindre betalt om man gick ut och dödade vargar, säger Natalie Davis som jobbar med räddningsprogrammet och är kurator på Point Defiance Zoo & Aquarium i Tacoma strax söder om Seattle.

Får tandvård

Vargarna i fångenskap tenderar att leva längre än de som lever fritt.

– Det är för att de får årliga hälso- och tandundersökningar. Bland rödvargarna i det vilda hittar vi ibland avslagna tänder som kan hindra dem från att äta kött ordentligt, säger överveterinären Karen Wolf till nyhetsbyrån Reuters.

Rödvargen är den enda vargarten som endast finns i USA.

– I det avseendet borde de ses som en nationalskatt. Det är ett privilegium att få vara med och vårda dem, säger Karen Wolf.

Får surrogatföräldrar

För att få ut fler i det vilda använder de sig av en metod de kallar ”fostring”. Det innebär att en valp född i fångenskap placeras i vilda vargars lyor tillsammans med jämnåriga valpar. Då uppfostrar surrogatföräldrarna nykomlingarna tillsammans med sin egen avkomma.

Under 2023 har de introducerat sju rödvargar i det vilda i naturreservat i North Carolina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.