Mannen kommer från Sverige och är svensk medborgare men säger i klippet att han är från Syrien.

Här ljuger svenske IS-anhängaren om sin identitet

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har flera svenskar gripits av kurderna i Syrien. Men det är många gånger svårt för kurderna att få rätt identitet på de som de tillfångatar. SVT Nyheter kan nu visa hur en känd svensk IS-anhängare ljuger om sin identitet.

Situationen i Syrien är mycket kaotisk med de tusentals människor som nu lämnar det som kallats IS sista fäste. På en film som som nyligen släppts ser vi rader med män som kommer ut från krigsområdet Baghouz i östra Syrien. Bland dem flera IS-terrorister som gett upp och överlämnar sig till kurderna. 

En av männen blir intervjuad och säger att han kommer från Yarmuk utanför Damaskus i Syrien. Men i själva verket kommer han från Sverige och är svensk medborgare. Mannen på filmen har varit hos terrorsekten IS i nästan fem år och har tillhört en hårdför grupp IS-svenskar.
Han har funnits i samma krets som den svensknorske IS-terroristen Michael Skråmo och har också deltagit i en av IS propagandafilmer.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter är det flera av de svenskar som nu överlämnar sig som ljuger om sin identitet för att inte riskera att bli identifierade och ställda tillsvars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer