Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Afrikakorrespondent har besökt Sydafrikas, och kanske Afrikas, enda HBTQI-moské. Foto: Johan Ripås/SVT

Här predikas tolerans – även mot koranbrännare

Publicerad

Flera länder i Afrika har på senare tid blivit alltmer hätska mot HBTQI-människor. Men det finns de som gått åt ett helt annat håll. Vår Afrikakorrespondent besökte Sydafrikas och kanske Afrikas enda HBTQI-moské, där man predikar tolerans – till och med mot koranbrännare.

I Uganda kan homosexualitet numera leda till livstids fängelse, och religiösa grupper spär i många fall på antihomotrenden. Men i Folkets moské i Kapstaden där imamen Mushin Hendricks leder fredagsbönen ser det annorlunda ut. Som imam var det inte lätt att komma ut, men Hendricks menar att många muslimer fått islams budskap om bakfoten.

– Gud är inte homofobisk, koranen är inte homofobisk, det är mitt samhäle som är homofobiskt, säger han.

I hans moské predikas inte bara tolerans mot människors olika sexuella läggning, här ser man heller ingen anledning att fördöma koranbränningarna i Sverige – se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.