Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nattetid tar Mechnikovsjukhuset i Dnipro emot skadade soldater i behov av operation. I dagsläget genomförs mellan 50 och 100 operationer varje natt. Foto: AP

”Här ser vi de värsta skadorna från frontlinjen”

Uppdaterad
Publicerad

Bloddränkta bandage, ansikten nästan svarta av splitter och patienter i chock. På Mechnikovsjukhuset i östra Ukraina kämpar man varje natt med den ström av sårade soldater som kommer in från frontlinjen. På senare tid har trycket ökat.

– Det är här vi ser de värsta skadorna från frontlinjen, säger chefsläkare Serhii Ryzhenko till AP.

Förra veckan var nyhetsbyrån AP under 12 timmar på plats på ett av Ukrainas största sjukhus, Mechnikov i Dnipro.

Dagtid är det som ett vanligt sjukhus där man behandlar cancer och andra vanligt förekomande sjukdomar. Men om kvällarna blir kriget märkbart.

Kriget i Ukraina

Då fylls operationssalarna med de skadade soldaterna. När de är färdigopererade skickas de iväg för att återhämta sig på annat håll och plats görs för nästkommande.

Arbetsbelastningen ökar

Antalet offer i kriget anses vara en statshemlighet men på Mechnikovsjukhuset kan man ana hur det går i kriget för sjukhuspersonalens arbetsbelastning ökar i takt med striderna.

– Det är en väldigt svår situation, men att 95 procent av våra pojkar återhämtar sig är ett gott tecken. Vad mer kan man drömma om?, säger chefsläkare Serhii Ryzhenko.

Se det nattliga arbetet på Mechnikovsjukhuset i videon ovan, där AP pratat med både läkare och patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet