Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så går Ukrainas motoffensiv – SVT reder ut läget längs frontlinjen. Foto: Telegram, SVT

Karta: Så går Ukrainas motoffensiv

Uppdaterad
Publicerad

En månad har gått utan att Ukraina gjort några betydande landvinningar – men nu ser nya framsteg ut att ske.

Ukraina har intensifierat sina attacker längs södra frontlinjen, men åsikterna går i sär om huruvida motoffensivens huvudstöt nu har inletts eller inte.

Både ryska och ukrainska källor rapporterar att Ukraina ryckt fram de senaste dagarna.

Enligt en företrädare för det ryska ockupationsstyret har Ukraina satt in 100 västerländska pansarfordon och stridsvagnar i en större attack.

Det som nu sker kan vara starten på motoffensivens huvudstöt, uppger källor inom amerikanska Pentagon för New York Times. Men en annan amerikansk tjänsteman varnar för att dra förhastade slutsatser, och säger till Washington Post att den ukrainska framryckningen kan vara förebyggande attacker inför ett framtida större angrepp.

”Den större framryckningen kan dröja flera veckor till”, skriver Phillips O'Brien, professor i freds- och konfliktstudier vid St. Andrews-universitetet i Skottland, på plattformen X.

Bytte strategi

Motoffensiven påbörjades tidigt i juni, då ukrainska styrkor gick till attack längs den södra frontlinjen. Det har resulterat i begränsade landvinningar, men till ett högt pris.

Under offensivens två första veckor stötte ukrainarna på väl förberedda ryska försvarsställningar och minfält som hejdade deras framfart. Man tog tunga förluster, vilket fick Ukraina att ändra sin strategi.

Offensiven övergick till en utnötningsfas, där Ukraina ”bevarar ukrainskt manskap till priset av långsammare landvinningar, samtidigt som ryskt manskap och utrustning nöts ut”, skrev tankesmedjan ISW den 4 juli.

Försvaga försvarslinjerna

Phillips O'Brien delar den bedömningen. Enligt honom har Ukraina sedan i slutet av juni fokuserat på att försvaga fienden genom att förstöra ryskt artilleri, ammunitionsdepåer och logistik.

Först när de ryska försvarslinjerna blivit tillräckligt försvagade kan huvudstöten inledas. Då väntas de ukrainska soldater, som utbildats i väst och utrustats med västerländska vapen, skickas till fronten i stor skala. Majoriteten av dessa 12 brigader har ännu inte deltagit i striderna.

Huruvida de senaste händelserna vid fronten är starten på den fasen är än så länge oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.