Carlos Martín Ruiz de Gordejuela, talesperson EU-kommissionen, visar SVT:S Christoffer Wendick naturkatastrofområden i Europa. Foto: Filip Huygens

Här ska EU stoppa naturkatastroferna

Uppdaterad
Publicerad

Nya värmeböljor sveper över Europa, men i sommar står Europa bättre rustat mot skogsbränder än förra sommaren, det säger den ansvarige EU-kommissionären Christos Stylianides på EU:s krishanteringscenter. SVT:s utrikeskorrespondent Christoffer Wendick har besökt honom och centret där alla naturkatastrofer koordineras.

Efter att Sverige utsattes för massiva skogsbränder förra sommaren har vi bidragit med nya hjälpmedel till EU:s kriscenter.

– Vi drar lärdom av våra erfarenheter. Sverige var det första av medlemsländerna att bidra under övergången till vår nya katastrofreserv med sex helikoptrar, det är ett viktigt steg, säger EU-kommissionären Christos Stylianides.

Se klippet i spelaren ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.